Thread Rating:
  • 3 Vote(s) - 2.67 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Almanya Federal Cumhuriyeti Yabancılar Yasası
#1

Almanya Federal Cumhuriyeti Yabancılar Yasası

1.Bölüm
Genel Hükümler

Madde 1
Yabancıların F.Almanya'ya Gelişleri ve İkametleri
1 ) Yabancılar, diğer kanunlarla değişik bir düzenleme getirilmemiş olması kaydıyla, bu kanun uyarınca Berlin Eyaleti de dahil olmak üzere, F.Almanya'ya gelebilir ve burada ikamet edebilirler.
2) Anayasanın 116. maddesinin 1. fikrasına göre Alman olmayan herkes yabancıdır.

Madde 2
Uygulama Alanı
1) Bu kanun hükümleri,
1-Mahkeme Teşkilat Kanunu'nun 18-20. maddeleri gereği, F.Almanya'nın yargı yetkisidışında kalan yabancılara,
2-Diplomatik ve konsolosluk ilişkileri ile uluslararası kurum ve kuruluşların faaliyetlerinidüzenleyen devletler hukuku sözleşmeleri çerçevesinde, göç kısıtlamalarından, bildirimyükümlülüğünden ve ikamet izni alma zorunluluğundan muaf olmaları halinde vekarşılıklılık esasının mevcudiyeti durumunda muafiyetlerin bu esasa bağlı kılınabilmesikaydıyla uygulanmaz.Bu kanun, Avrupa Topluluğu hukukuna göre serbest dolaşım hakkından yararlananyabancılara, sadece, Topluluk Hukuku ve Topluluk İkamet Kanunu'nun aykırı hükümlerihtiva etmemesi hallerinde uygulanır.

Madde 3
İkamet İzni Alma Zorunluluğu
1) Yabancıların F.Almanya'ya gelişleri ve burada ikamet etmeleri, ikamet izni almalarına bağlıdır. Federal İçişleri Bakanlığı, yabancıların ikametlerini kolaylaştırmak amacıyla, Eyalet Temsilciler Meclisi'nin onaylayacağı kanun hükmünde kararname ile ikamet izni alma zorunluluğundan muafiyetleri belirler.
2) F.Almanya bandıralı gemilerde çalışan yabancılar da ikamet izni almak zorundadırlar. '
3) İkamet izninin, F.Almanya'ya girişten önce vize şeklinde alınması gerekir. F.İçisleri Bakanlığı Eyalet Temsilciler Meclisi'nin onaylayacağı kanun hükmünde kararname ile bu iznin ülkeye girişten önce veya girişten sonra yabancılar dairesinden alınabileceğini belirleyebilir.
4) 1. fıkranın 2. cümlesi ile 3. fıkranın 2. cümlesinde ifade edilen kararnameler, devletlerarası bir anlaşmanın gerekli kılmasi halinde, Eyalet Temsilciler Meclisi'nin onayı alınmadan çıkartılabilir. Bu kararnameler, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren en geç üc ay sonra yürürlükten kalkar.
5) İkamet izninden muaf tutulan bir yabancının ikameti, süre ve yer itibariyle sınırlandırılabileceği gibi, şart ve kayıtlara da bağlanabilir.

Madde 4
Pasaport Yükümlülüğü
1) Almanya'ya gelmek veya burada ikamet etmek isteyen yabancılar, geçerli bir pasaporta sahip olmak zorundadırlar.
2) F. İçişleri Bakanlığı, Eyalet Temsilciler Meclisi'nin onaylayacağı kanun hükmünde kararname ile, geri kabul edilmeleri garanti edilmiş olan yabancıları pasaport yükümlülüğünden muaf tutabilir. Pasaport yerine geçecek diğer resmi kimlikleri tanzim edebilir veya bunlara izin verebilir

2. Bölüm

İkamet Izninin Verilmesi ve Uzatılması
1) İkamet İzni

Madde 5
İkamet İzninin Çeşitleriİkamet Izni
1- Oturma İzni -Madde 15, 17-
2- Oturma Hakkı -Madde 27-
3- Sınırlı Oturma lzni -Madde 28, 29-
4- İstisnai Oturma İzni -
Madde 30-şeklinde verilir.

Madde 6
İkamet İzni Talep Hakkı
1) İkamet izni, talep hakkı bulunan yabancılara başvuruları üzerine verilir. İkamet izni, sadece, 10. maddenin 2. fıkrasında yer alan hükümler uyarınca talep hakkının bulunmaması veya reddin yasal bir düzenlemeyle açık olarak belirlenmiş olması halinde reddedilebilir.
2) İkamet izninin verilmesine veya uzatılmasına ilişkin talep hakkının, yabancının F.Almanya'da geçen yasal ikamet süresine veya mevcut ikamet iznine bağlı kılınması halinde, cezaevinde geçirilen süreler dikkate alınmaz.

Madde 7
Diğer Durumlarda İkamet İzninin Verilmesi
1) İkamet izninin verilmesine dair yasal talep hakkının bulunmaması halinde, F.Almanya'ya gelmek veya burada ikamet etmek isteyen yabancılara, yazılı başvuruları üzerine ikamet izni verilebilir.
2) İkamet izni,
1- Sınırdışı edilmeyi gerektirecek bir nedenin mevcut olması,
2- Yabancının; geçimini, hastalık sigortasını da yeterli ölçüde kapsayacak şekilde, kendikazancı, serveti veya şahsi diğer gelirleri, aile fertlerinden veya bir üçüncü şahıstansağlanan nafaka ödemeleri, burslar, meslek değistirme veya mesleki eğitim yardımları,işsizlik parası veya prim kesintisine dayanan sair kamu yardımlarıyla sağlayamaması veya
3- Yabancının ikametinin, bir diğer nedenden ötürü F.Almanya'nın çıkarlarına halel getirmesiveya tehlikeye düşürmesi hallerinde kaideten reddedilir.
3) Yabancının ülkeyi terk etmesinin garanti edilmiş olması ve transit geçişin F.Almanya'nın çıkarlarına halel getirmemesi şartıyla, yabancıya transit geçiş vizesinin verilmesinde 2. fikra hükmü engel teşkil etmez.

Madde 8
Özel Red Sebepleri
1) İkamet izni, bu kanuna göre yasal talep hakkı şartlarının mevcudiyetinde de yabancının1- Gerekli olan vizeyi almadan F.Almanya'ya girmesi,
2- Yabancılar dairesinin gerekli muvafakati olmadan vize talep dilekçesindeki beyanlarına istinaden verilmiş olan bir vize ile ülkeye girmesi,
3- Pasaportunun bulunmaması,
4- Kimliğinin veya tabiyetinin açıklığa kavuşturulamamış olması ve bir başka devlete geri dönüş hakkının bulunmaması hallerinde reddedilir.Sınırdışı edilen veya sınır dışına sürülen bir yabancı, yeniden F.Almanya'ya gelemez ve burada ikamet edemez; kendisine, bu kanuna göre yasal talep hakkı şartlarının mevcut olması halinde de, ikamet izni verilmez. Sınırdışı edilme ve sınırdışına sürülmenin bu sonuçları yazılı başvuru üzerine kaideten süreye bağlanır ve bu süre yabancının ülkeden ayrıldığı tarihten itibaren başlar.

Madde 9
Red Gerekçelerine İlişkin İstisnalar ve Muafiyetler
1) Aşağıda belirtilen durumlarda ikamet izni,
1- Bu kanuna göre ikamet izni verilmesi için yasal talep hakkı şartlarının tam olarak yerine gelmiş olması ve yabancının, ikametinin amacı veya süresi bakımından vize almakla yükümlü bulunması hallerinde, 8. maddenin 1. fıkrasının 1. bendinden,2- Bu kanuna göre ikamet izni verilmesi için yasal talep hakkı şartlarının tam olarak yerine gelmiş olması halinde 8. maddenin 1. fıkrasının 2. bendinden,3- Gerekçeli münferit vakalarda, özellikle bu kanuna göre ikamet izni verilmesi için yasal talep hakkı şartlarının mevcudiyetinde, yabancının yasal olarak F.Almanya'da ikamet etmesi ve makul yollarla bir pasaport alamaması veya bir başka devlete geri dönüş hakkını elde edememesi hallerinde, 8. maddenin 1. fıkrasının 3. ve 4. bentlerinden farklı olarak verilebilir.
2) F.İçişleri Bakanlığı veya onun belirleyeceği makam, gerekçeli münferit vakalarda yabancının ülkeye girişinden önce sınırdan geçişine ve altı aya kadar müteakip ikametine 8. maddenin 1. fıkrasının 3. ve 4. bendlerinden farklı olarak istisnaen izin verebilir.
3) Sınırdışı edilmiş veya sınırdışına sürülmüş olan bir yabancı; kendisinin F.Almanyada bulunmasını gerektiren zorlayıcı nedenlerin mevcut olması veya talebinin reddedilmesinin ağır mağduriyetine yol açabilecek olması hallerinde, 8. maddenin 2. fıkrasının 2. bendi uyarınca tespit edilen sürenin dolmasından önce, kısa bir süre için istisnaen ülkeye girebilir.
4) F.İçişleri Bakanlığı devletler hukukundan doğan yükümlülükleri yerine getirmek üzere, Eyalet Temsilciler Meclisi'nin onaylayacağı bir kanun hükmünde kararname ile , 7. maddenin 2.fıkrası ile 8. maddenin 2. fıkrasından farklı olarak geçici ikametlerini kolaylaştırmak amacıyla yabancıların ülkeye girmelerine ve en fazla üç ay ikamet etmelerine izin verebilir.

Madde 10
Çalışma Amacına Yönelik İkamet İzni
1) Bir işverene bağımlı olarak calışmak amacıyla F.Almanya'da üç aydan fazla kalmak isteyen yabancılara, münhasıran 2. fıkra hükümlerine göre düzenlenecek bir tüzük çerçevesinde ikamet izni verilir.
2) F. İçişleri Bakanlığı Eyalet Temsilciler Meclisi'nin onaylayacağı bir tüzükle, F.Almanya'nın çıkarlarını korumak ve onun üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmek amacıyla, bir işverene bağımlı olarak çalışmak üzere verilen ikamet iznini şartlara bağlayabilir ve sınırlandırabilir. Bu kanun hükmünde kararname, belirli meslekler, iş kolları ve belirli yabancı gruplar için kısıtlamalar öngörebilir; ikamet izninin türü ve geçerlilik süresini belirleyebilir; süresiz ikamet izninin verilmesini kısıtlayabilir veya buna hiç imkan tanımayabilir.
3) Bu kanun hükmünde kararname, Federal Parlamentonun talepte bulunması halinde yürürlükten kaldırılır.

Madde 11
ltica Talebinde Bulunması Durumunda İkamet Izni
1) İltica talebinde bulunan bir yabancıya, iltica işleminin hukuki sonucunu beklemeden ikamet izni verilmesi, yasal talep hakkı haricinde, yalnızca F.Almanya'nın önemli çıkarlarının gerekli kılması halinde ve münhasıran en yüksek eyalet makamının onayı ile mümkündür.
2) Yabancının ülkeye girişinden sonra yabancılar dairesi tarafindan verilmiş veya uzatılmış olan ikamet izni, yabancının iltica talebinde bulunmuş olması dikkate alınmaksızın, bu kanun hükümleri uyarınca uzatılabilir.

Madde 12
Geçerlilik Alanı ve Süresi
1) İkamet izni, F.Almanya için (1. madde 1. fıkra) verilir ve yer itibariyle sonradan da sınırlandırılabilir.
2) İkamet izni, süreli veya kanunen tayin edilmiş ise süresiz olarak verilir. Süreli ikamet izni, bu iznin verilmesi, uzatılması veya süresinin tespiti ile ilgili önemli bir şartın ortadan kalkması halinde, sonradan süre bakımından sınırlandırılabilir.

Madde 13
İkamet İzninin Uzatılması
1) İkamet izninin verilmesi ile ilgili yasal düzenlemeler, bu iznin uzatılmasında da aynen uygulanır.
2) Yabancılar dairesinin gerekli muvafakati olmadan yabancının vize talep dilekçesindeki beyanlarına istinaden verilen bir vize, bu yasaya göre uzatılması için yasal talep hakkı şartlarının mevcut olması halinde de, altı aydan daha uzun bir süre uzatılamaz. İkamet izninin bu şekilde uzatılmasında 9. maddenin1. fıkrası 2. bendi uygulanır.

Madde 14
Şartlar ve Kayıtlar
1) İkamet izninin verilmesi ve uzatılması şartlara bağlanabilir. İkamet izni özellikle bir üçüncü şahsın, ülkeden çıkış için gerekli masrafları veya yabancının, öngörülen ikamet müddetini aşmamak kaydıyla belirli bir süredeki geçim masraflarını tamamen veya kısmen karşılamaya hazır olduğunu taahhüt etmesi şartına bağlı kılınabilir.İkamet izni sonradan da kayıtlara bağlanabilir. Özellikle işe girme bakımından yasaklamalar veya kısıtlamalar getirilebilir. Yabancının, ikamet iznine sahip olduğu sürece, bağımlı olarak çalışmasının, çalışma müsaadesine ters düşecek şekilde kısıtlanması veya yasaklanması mümkün değildir.Kayıtlar, ikamet izni verilmeden önce de konulabilir.
2) Oturma İzni ve Oturma Hakkı

Madde 15
Oturma izniBelirli bir ikamet amacına bağlı olmaksızın ikametine müsaade edilen yabancıya, ikamet izni oturma izni seklinde verilir.

Madde16
Geri Dönüş Hakkı
1) Reşit olmadan önce mutad ikametini yasal olarak F.Almanya'da geçirmiş olan bir yabancıya,
1-F.Almanya'yı terk etmeden önce yasal olarak sekiz yil burada ikamet etmiş ve altı yıl okula gitmiş olması,
2-Geçiminin kendi kazancı ile veya bunun, beş yıl süre ile karşılanmasını taahhüt eden bir üçüncü şahıs kanalıyla sağlanmıs olması ve
3-Oturma izni başvurusunun, 15. yaşın bitirilmesini müteakiben ve 21 yaşın tamamlanmasından önce ve F.Almanya'nın terk edilmesinden itibaren bes yıllık bir süre içerisinde yapılmıs olması hallerinde 10. maddeden farklı olarak oturma izni verilir.
2) Ağır bır mağduriyeti önlemek üzere 1. fıkranın 1. ve 3.bendlerinde belirtilen şartlardan sarfı nazar edilebilir. Yabancının F.Almanya'da resmen tanınan bir eğitim kurumundan mezun olması halinde, 1. fıkranın 1. bendi dikkate alınmayabilir.
3) Oturma izni; yabancının1-Sınırdışı edilmiş olması veya F.Almanya'yı terk ettiği anda muhtemelen sınırdışı edilebilecek olması,2-Sınırdışı edilmesini gerektiren bir nedenin mevcut olması hallerinde veya3-Reşit olmadığı ve F.Almanya'da şahsi bakımının üstlenilmediği sürece reddedilebilir.
4) Oturma izni, geçimin şahsi kazanç ile artık sağlanamaması veya bakım yükümlülüğünün, beş yıllık sürenin dolması nedeniyle ortadan kalkması halinde dahi uzatılır
5) F.Almanya'daki bir kurumdan emekli aylığı almakta olan bir yabancıya, ülkeyi terk etmeden önce en az sekiz yıl F.Almanya'da yasal olarak ikamet etmiş olması kaydıyla kaideten oturma izni verilir.

Madde 17
Yabancıların Aile Birleştirmesi
1) Anayasanın 6. maddesi gereği evliliğin ve ailenin korunması amacıyla, bir yabancının yabancı uyruklu aile ferdine F.Almanya'da aile birliğinin kurulması ve korunması için oturma izni verilir ve uzatılır.
2) Oturma izni;1. fıkrada ifade edilen amaç doğrultusunda münhasıran
1- Yabancının oturma izni veya oturma hakkı hamili bulunması,
2- Yeterli büyüklükte konutun mevcut olması ve
3- Yabancının bizzat gelir getiren bir işte çalışmasıyla, kendi servetiyle veya kendine ait sair imkanlarla aile ferdinin geçimi sağlanmışsa; büyük bir mağduriyetin önlenmesi amacıyla, ailenin geçimi meşru olarak veya Almanya'da kalmasına müsaade (Duldung) yoluyla Federal Almanya'da ikamet etmekte olan aile ferdinin kendi çalışmasıyla veya bakmakla yükümlü bir aile ferdi tarafından sağlanmışsa, ikamet izni verilebilir.
3) İltica hakkı tanınan bir yabancının eşine ve reşit olmayan bekar çocuklarına 2. fikradan farklı olarak oturma izni verilebilir.
4) Bu kanun hükümlerine göre "yeterli konut" olarak, ev arayanlara tahsis edilebilecek durumda bulunan ve kamu yardımlarıyla desteklenen sosyal konut ölçüsünden daha fazlası, talep edilemez. Durumu ve büyüklüğü açısından Almanlar için de geçerli yasal hükümlere uymayan konut yeterli değildir. Çocuklar iki yaşını dolduruncaya kadar ailenin yerleştiği konutun büyüklük hesabında nazarı dikkate alınmaz.
5) Oturma izni, bu kanuna göre yasal talep hakkı şartları mevcut olsa dahi, aile fertlerinin sınırdışı edilmelerini gerektirecek bir nedenin var olması veya yabancının F.Almanya'da bulunan ve genel olarak bakmakla yükümlü olduğu diğer yabancı aile fertleri için veya birlikte yasadığı ve baktığı veya bakma taahhüdünde bulunduğu şahısların geçimi için sosyal yardım alması veya almak zorunda bulunması hallerinde reddedilebilir.

Madde 18
Eşlerin Getirilmesi
1) Bir yabancının eşine; yabancının
1- Oturma hakkı hamili olması,
2- İltica hakkının tanınmış olması,
3- Oturma izni bulunması, F.Almanya'ya geldiği anda evli olması ve bunu ilk oturma izni talep dilekçesinde beyan etmiş olması veya
4- F.Almanya�da doğması veya buraya çocuk yaşta gelmesi, süresiz oturma izni veya oturma hakkı hamili olması, F.Almanya'da sekiz yıl yasal olarak ikamet etmiş ve rüşt yaşını aşmış olması hallerinde 17.madde hükümleri uyarınca oturma izni verilir.
2) Oturma izni, 1. fıkranın 3. bendinden farklı olarak da verilebilir.
3) Yabancı eşe, 1. fıkranın 4. bendinde belirtilen durumlarda, geçimin kamu yardımları almadan garanti edilmiş olması kaydıyla, 17. maddenin 9 fikrasının 3 bendinden farklı olarak oturma izni verilebilir; burslar, mesleki eğitim yardımları veya prim kesintisine dayanan sair kamu yardımlarının alınması, oturma izninin verilmesine engel teşkil etmez. Bu hüküm, 1. fıkranın 4. bendinde belirtilen durumlarda yabancının en az beş yıldan beri yasal olarak F.Almanya'da ikamet etmesi, evlilikten bir çocuğun olması veya eşin hamile olması hallerinde de geçerlidir.
4) Oturma izni, evlilik birliği devam ettiği sürece, 17. maddenin 2. fıkrasının 2. ve 3. bentlerinden farklı olarak süreli uzatılabilir.5)Evlilik birliğinin ortadan kalkmasından sonra eşlerden birine ikametini sürdürmesi için 19. madde uyarınca izin verilmiş olması halinde, diğer eşe, F.Almanya'da evlilik birliğini yeniden kurabilmesini teminen oturma izni verilmesi, ancak F.Almanya�dan ayrıldığında süresiz oturma izni verilmesini engelleyici bir durumun bulunmamasına bağlıdır.

Madde 19

Eşlerin Bağımsız İkamet Hakkı
1) Evlilik birliğinin ortadan kalkması durumunda eşin oturma izni,
1- Evlilik birliğinin F.Almanya�da yasal olarak en az 4 yıl sürmüş olması,
- Evlilik içi yaşam birliği meşru olarak Federal Almanya'da sürmüşse ve olağanüstü bir mağduriyetin önlenmesi amacıyla eşin ikametinin devamını sağlamak gerekli ise; bunun istisnası yabancıya süresiz ikamet izni verilmesinin mümkün olmayışıdır, veya
3- F.Almanya'daki evlilik birliği devam ederken yabancının vefat etmesi ve
4- Elinde olmayan nedenlerle oturma izninin uzatılması talebini zamanında yapmamış olması hariç tutulmak üzere, yabancının, 1-3. bendlerde belirtilen şartların oluşmasına kadar, oturma izni veya oturma hakkı hamili olması hallerinde 17. maddenin 1. fıkrasında ifade edilen ikamet amacıyla irtibatlı olmayan bağımsız bir ikamet hakkı olarak uzatılır.Evlilik içi yaşam birliğinin sona ermesinden ötürü eş, ülkesine dönüş yükümlülüğü ile bağlantılı olarak, ikamet izni verilmemesini tasvip ettirmeyecek derecede türü ve ağırlığı itibariyle büyük zorluklarla karşılaşacaksa 1. cümlenin 2 nolu bendinde belirtilen anlamda olağanüstü mağduriyet sözkonusudur; bu meyanda Federal Almanya'da evlilik içi yaşam birliğinin süresi dikkate alınmalıdır. Suistimali önlemek amacıyla 1. cümlenin 2 nolu bendinde belirtilen durumlarda, eğer eş sosyal yardım almaya muhtaç ise, ikamet izninin uzatılması reddedilebilir.
2) Oturma izni, 1. fıkrada belirtilen durumlarda 1. fıkranın 3. cümlesine halel gelmeden bir yıllık bir süre ile uzatılır. Sosyal yardım alınması bu uygulamaya engel teşkil etmez. Oturma izni, süresiz uzatılması için gerekli şartların mevcut olmadığı müddetçe, süreli olarak uzatılabilir.
3) Oturma izninin uzatılması, eşin sınırdışı edilmesini gerektiren bir nedenin mevcut olması halinde, 2. fıkrann 1. cümlesindeki hükme aykırı olmamak kaydıyla reddedilebilir.4) Ayrıca süresiz olarak uzatılmakla eşin oturma izni 17.maddenin 1. fıkrasında belirtilen ikamet amacıyla irtibatlı olmayan bağımsız ikamet hakkına dönüşür.

Madde 20
Çocukların Getirilmesi
1) İltica hakkı tanınan yabancının reşit olmayan bekar çocuğuna 17. madde uyarınca,.oturma izni verilir.
2) Bunların dışındaki bir yabancının bekar çocuğuna1-Anne babadan birinin de oturma izni veya oturma hakkı hamili olması veya hayatta olmaması ve2- Çocuğun 16. yasını henüz tamamlamamış olması hallerinde 17. madde uyarınca oturma izni verilir.
3) Anne ve babanın evli olmamaları veya artık birbirleriyle evli bulunmamaları halinde, 2. fıkranın 1. bendinden sarfı nazar edilebilir. F.Almanya'da yasal olarak beş yıldan beri ikamet etmekte olan çocuğa,2. fıkranın 1. bendi ile 17. maddenin 2. fıkrasının 3. bendinden farklı olarak oturma izni verilebilir.
4) Bunun dışında yabancının reşit olmayan bekar çocuğuna,1-Çocuğun Almanca bilgisine vakıf olması veya o tarihe kadar gördüğü eğitim ve yaşam koşulları itibariyle F.Almanya'daki yaşam tarzına uyum sağlayabileceğinin anlaşılması veya2- Münferit bir durumun özelliğinden kaynaklanan ağır bir mağduriyetin önlenmesi için gerekli olması hallerinde 17. madde uyarınca oturma izni verilebilir.
5) Bir yabancının F.Almanya'da doğan veya küçük yaşta bu ülkeye gelmiş reşit olmayan bekar çocuğuna, geçiminin kamu yardımları almaksızın garanti edilmiş olması şartıyla, 17. maddenin 2 fikrasının 3. bendinden farklı olarak oturma izni verilebilir. Burslar, mesleki eğitim yardımları ve prim kesintisine dayanan sair kamu yardımlarının alınması, oturma izni verilmesine engel teşkil etmez.
6) Bir çocuga verilmiş olan oturma izni, 17. maddenin 2 fıkrasının 2. ve 3. bentlerinden farklı olarak uzatılır.

Madde 21

Çocukların İkamet Hakkı
1) F.Almanya'da doğan bir çocuga, annesinin oturma izni veya oturma hakkı hamili olması şartıyla, re'sen oturma izni verilir. Bu oturma izni, annenin veya velayeti tek başına üstlenen babanın oturma izni veya oturma hakkı hamili bulunduğu müddetçe, 17. madde uyarınca uzatılır. Oturma izni 17. maddenin 2.fıkrasının 2. ve 3. bentlerinden farklı olarak uzatılır.
2) 1. fıkra ile 17. ve 20. maddelerde belirtilen şartların mevcut olmaması halinde, çocuğa verilmiş olan oturma izninin uzatılmasında, 16. madde hükmü uygulanır.
3) Çocuğa verilmiş olan oturma izni; süresiz olarak veya 16. maddede belirtilen hükümler gereğince uzatılmış olması veya çocuğun rüşt yaşına gelmiş bulunması hallerinde, 17. maddenin 1. fıkrasında belirtilen ikamet amaıiyla irtibatlı olmayan bağımsız ikamet hakkına dönüşür.
4) Süresiz uzatılması için gerekli şartlar bulunmadığı müddetçe oturma izni süreli olarak uzatılır.

Madde 22
Diğer Aile Fertlerinin Getirilmesi
Yabancının diğer bir aile ferdine, doğacak olağanüstü bir mağduriyeti önlemek için gerekli olması halinde, 17. madde uyarınca oturma izni verilebilir. Reşit olan aile fertlerine 18. maddenin 4. fıkrası ile 19. madde; reşit olmayan aile fertlerine 20. maddenin 6. fıkrası ve 21. maddenin 2.-4. fıkraları uygulanır.

Madde 23
Alman Vatandaşlarının Yabancı Aile Fertleri) Mutat ikameti F.Almanya'da bulunmak şartıyla;
1-Alman vatandaşının yabancı eşine,
2-Alman vatandasının reşit olmayan bekar yabancı cocuğuna,
3-Velayet hakkının kullanılmasını teminen bekar ve reşit olmayan bir Alman vatandaşının yabancı anasına veya babasına 17. maddenin 1. fıkrası uyarınca oturma izni verilir; aile birliği Federal Almanya'da yaşanıyorsa, 17. maddenin 1. fıkrasına göre, reşit olmamış bekar bir Almanın velayet sahibi olmayan anne veya babasına da verilebilir.
2) Oturma izni, kaideten üç yıl için verilir. Bu izin Alman vatandaşı ile kurulan aile birliğinin F.Almanya'da devam ettiği ve süresiz uzatılması için gerekli şartların henüz mevcut olmadığı sürece, süreli olarak uzatılır.3) Bu madde hükümleriyle ilgili olarak 17. maddenin 5. fıkrası ile 19. ve 21. maddeler uygulanır: "Yabancının ikamet izni" tabirinin yerini "Alman vatandaşının F.Almanya'daki mutat ikameti" tabiri alır.4) Diğer aile fertleri için 22. madde hükmü uygulanır.

Madde 24
Süresiz Oturma Izni
1) Oturma izni; yabancının
1-Beş yıldan beri oturma izni hamili olması,
2-İşçi ise, özel çalışma iznine sahip olması,
3-Sürekli iştigal ettiği bir diğer iş için gerekli müsaadenin olması,
4-Sözlü anlaşabilmeye yetecek kadar basit derecede Almanca bilmesi,
5-Kendisine ve birlikte yasadığı aile fertlerine yetecek büyüklükte konuta (17. madde 4. fıkra) sahip olması ve
6- Sınırdışı edilmesini gerektirecek bir nedenin bulunmaması hallerinde süresiz olarak uzatılır.
2) Oturma izni, yabancının, çalışmaması durumunda geçimini
1-Kendi serveti veya sair şahsi gelirleri veya
2-İşsizlik parası veya altı ay süreyle talep edebileceği işsizlik yardımı vasıtasıyla, sağlayabilmesi halinde 1.fıkra uyarınca süresiz olarak uzatılır.1. cümlenin 2. bendinde belirtilen bir durumda yabancının üç yıl içinde geçimini kendi kazancıyla sağladığını kanıtlayamaması halinde oturma izni, daha sonra süre bakımından sınırlandırılabilir.

Madde 25

Eşlerin Süresiz Oturma İzni
1) Evlilik birliği içerisinde beraber yaşayan eşlerde, eşlerden birinin 24. maddenin 1. fıkrasının 2. ve 3. bentleri ile 2. fıkrasınn 1. cümlesinde belirtilen şartları yerine getirmiş olması yeterlidir.
2) Bu kanunun 18. maddesi uyarınca eşlerden birine verilen oturma izni; evlilik birliğinin ortadan kalkmasından sonra, eşin geçiminin, yabancının şahsi gelirlerinden karşılanan nafaka ödemeleriyle garanti edilmiş olması ve yabancının süresiz oturma izni veya oturma hakkı hamili bulunması hallerinde, 24 maddenin 1. fıkrasının 2. ve 3. bentleri ile 2. fıkrasınn 1. cümlesinden farklı olarak süresiz uzatılır.
3) Alman vatandaşının yabancı eşine verilen oturma izni, bu kanunun 24. maddesinin 1. fıkrasının 4. ve 6. bentlerinde belirtilen şartların mevcut olması ve Alman vatandaşıyla kurulan evlilik birliğinin devam etmesi hallerinde kaideten üç yıl sonra süresiz olarak uzatılır. Evlilik birliğinin sona ermesi durumunda, 2. fıkra hükümleri uygulanır.

Madde 26
Aile Birleştirmesi Çerçevesinde Gelen Çocuklar İçin Süresiz Oturma İzni
1) Bu kanunun 17. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen amaca uygun olarak reşit olmayan bir yabancıya verilen oturma izni; yabancının 16. yaşını doldurduğu anda sekiz yıldan beri oturma izni hamili olması şartıyla, 24. maddeden farklı olarak süresiz uzatılır. Aynı şartlar; yabancının1-Reşit olması ve sekiz yıldan beri oturma izni hamili bulunması
2-Yeterli ölçüde Almanca bilgisine sahip olması ve
3-Geçimini kendi kazancı, şahsi serveti veya sairgelirleriyle sağlayabilmesi veya resmen tanınan bir okul veya meslek eğitimden mezun olmaya yönelik öğrenimde bulunması hallerinde de geçerlidir.
2) Yabancının F.Almanya dışında okula devam ettiği süreler, 1. fıkra uyarınca oturma izni alınabilmesi için gerekli görülen süreye kaideten eklenmez.
3) Süresiz oturma izni, yabancının sadece
1-Kendi kusurlu davranışından ötürü sınırdışı edilmesini gerektirecek bir nedenin mevcut olması
2-Son üç yıl içinde kasten işlediği bir suçtan ötürü en az altı aylık hapis veya gençlik cezasına veya en az 180 günlük hapis cezasına mütekabil para cezasına çarptırılmış olması veya gençlik cezası verilmesinin ertelenmesine karar verilmiş bulunması veya,
3- Resmen tanınan bir okul veya meslek eğitiminden mezun olmaya yönelik öğrenim görmesi haricinde, geçimini sosyal yardım veya sosyal kanunun 8. cildi uyarınca gençlik yardımı almadan sağlayamaması hallerinde, reddedilir. Oturma izni, 1. cümlede belirtilen durumlarda süreli olarak uzatılabilir. 1. cümlenin 2.şıkkında belirtilen durumda, gençlik cezasının veya hapis cezasının tecil edilmiş olması veya gençlik cezası verilmesinin ertelenmiş olması halinde, oturma izni kaideten tecil süresinin sonuna kadar süreli olarak uzatılır.
4) 1. fıkranın 2 ve 3 nolu bendleri ve 3. fıkranın 3 nolu bendinde belirtilen koşullardan, eğer bu koşullar bedeni, akli veya ruhsal hastalık veya özür nedeniyle yabancı tarafından yerine getirilemeyecekse, sarfı nazar edilmesi gereklidir. Günlük yaşam seyri içersinde mutad ve muntazaman tekrarlanan işler için muhtemelen sürekli olarak önemli ölçüde bir muhtaçlık durumu mevcutsa böyle bir durum sözkonusudur.Madde 27Oturma Hakkı1) Oturma hakkı, süre ve yer itibariyle sınırsız olup şartlara ve kayıtlara bağlanamaz.37. maddede belirtilen hükümler saklıdır.
2) Bir yabancıya;
l- Kendisinina) Sekiz yıldan beri oturma izni hamili olması veya,b) Üç yıldan beri süresiz oturma izni hamili olup daha önce istisnai oturma izninin bulunması,
2- Geçimini kendi kazancı, şahsi serveti veya sair gelirleriyle garanti etmiş olması,
3- Kanuni emeklilik sigortasına en az 60 ay zorunlu veya isteğe bağlı olarak prim ödemiş bulunması veya benzeri yardımlara hak kazanmak üzere bir sigorta veya sosyal yardım kuruluşuna veya bir sigorta şirketine ödeme yapmış olduğunu kanıtlaması,
4- Son üç yıl içinde kasten işlediği bir suçtan ötürü en az altı ay hapis veya gençlik cezasına veya en az 180 günlük hapis cezasına mütekabil para cezasının veya daha ağır cezalara çarptırllmamış olması ve 524. maddenin 1. fıkrasının 2.- 6. bentlerinde belirtilen şartların mevcut olması hallerinde oturma hakkı verilir.
3) Gerekçeli durumlarda, yabancının beş yıldan beri oturma iznine sahip olması halinde, 2. fıkranın 1. bendinden farklı olarak oturma hakkı verilebilir. Böyle bir durum özellikle;
1-Eski Alman vatandaşlarında,
2-Bir Alman vatandaşı ile evlilik birliği içinde yaşayan yabancılarda
3-Iltica hakkı tanınan veya bunlarla eşit tutulan yabancılarda söz konusu olur.
4) Evlilik birliği içerisinde beraber yaşayan eşlerde; eşlerden birinin 2. fıkranın 2. ve 3. bentleri ile 24. maddenin 1. fıkrasının 2. ve 3. bentlerinde belirtilen şartları yerine getirmesi yeterlidir. 4a) Yabancı, tanınan bir okul eğitimi veya mesleki eğitim diplomasına yol açan bir eğitim içinde bulunuyorsa, 2. fıkranın 3 nolu bendinden farklı uygulama yapılarak oturma hakkı verilir. Burs ve eğitim yardımı ile prim ödemesine dayalı olarak yapılan resmi ödemeler alınması oturma hakkının verilmesine engel teşkil etmez.
5) Suç işlemiş yabancılarda, 2. fıkranın 4. bendinde belirtilen süre, yabancının cezaevinden tahliye edildiği tarihinden itibaren başlar.3. Sınırlı Oturma İzni

Madde 28
Sınırlı Oturma İzni
1) Bir yabancının ikametine, tabiatı icabi sadece geçici bir ikameti gerektiren belirli bir amaç için müsaade edilmesi halinde, ikamet izni, "sınırlı oturma izni" şeklinde verilir. 10. madde hükümleri saklıdır.
2) Sınırlı oturma izni, ikamet amacına uygun olarak süre bakımından tahdit edilir. Bu izin, en fazla iki yıl için verilir ve ikamet amacına henüz ulaşılamamış olması ve ulaşılmasının makul bir zaman içinde mümkün görülmesi hallerinde, her defasında en fazla iki yıl uzatılabilir.
3) Bir yabancıya, bir başka ikamet amacı için kaideten F.Almanya'yi terk etmeden önce yeniden sınırlı oturma izni verilemez veya mevcut izni uzatılamaz. Yabancının ülkeyi terk etmesinden itibaren bir yıl geçmedikçe oturma izni verilemez, bu hüküm yasal talep hakkının mevcut olduğu hallerde veya kamu yararının söz konusu olduğu durumlarda geçerli değildir. F.Almanya'daki ikametleri henüz bir yıldan fazla olmayan yabancılara 1. ve 2. cümle hükümleri uygulanmaz.
4) Mesleki veya ailevi nedenlerden ötürü müteaddit defalar F.Almanyada ikamet etmek isteyen bir yabancıya, yılda toplam üç aya kadar F.Almanyada ikamet etmesini sağlayabilecek şekilde vize verilebilir.F.Almanya'da bulunan bir kurumdan aylık gelir (Rente) alan ve F.Almanyada ailevi bağları mevcut olan bir yabancıya 1. cümle hükmü uyarınca kaideten vize verilir.

Madde 29
Aile Fertleri İçin Sınırlı Oturma İzni
1) Sınırlı oturma izni bulunan bir yabancının eşine, Anayasa'nın 6. maddesi gereği evliliğin ve ailenin korunması amacıyla bir yabancı ile F.Almanyada evlilik birliğinin kurulması ve korunmasını teminen1-Yabancının ve eşinin geçiminin sosyal yardım almaksızın garanti edilmiş olması ve
2-Yeterli büyüklükte bir konutun (17. madde 4. fıkra) mevcut bulunması halinde sınırlıoturma izni verilebilir.
2) Sınırlı oturma izni hamili bir yabancının reşit olmayan bekar çocuğuna, reşit olmayan bekarbir çocuğa oturma izni verilmesi için geçerli olan 20. maddenin 2.- 4. fıkraları ile 21.maddenin 1. fıkrasının 1. cümlesinde yer alan hükümlerin tatbiki suretiyle sınırlı oturma izniverilir. Geçimin garanti altına alınmış sayılması için, bunun sosyal yardım almaksızınsağlanması yeterlidir.
3) Eşin ve çocuğun sınırlı oturma izni sadece yabancının sınırlı oturma iznine sahip olduğu ve kendisiyle kurulan aile birliği devam ettiği sürece uzatılabilir.Sınırlı oturma izninin uzatılmasında, geçimin garanti edilmiş olması şartından sarfı nazar edilebilir.
4) İstisnai Oturma İzni

Madde 30
İstisnai Oturma İzni
1) Devletler hukuku kaidelerinden veya acil insani nedenlerden ötürü veya F.Almanya'nın siyasi çıkarlarının korunması açısından F.Almanyaya girişine ve ikametine izin verilmesi gereken, ancak kendisine oturma izni verilmesi imkanı bulunmayan veya bu iznin verilmesine 7. maddenin 2. fıkrasında belirtilen red sebeplerinden birinin engel teskil ettiği yabancıya, ikamet izni, istisnai oturma izni şeklinde verilir.
2) Yasal olarak F.Almanya'da ikamet eden bir yabancıya,
1- Başka bir ikamet izni verilmesi veya uzatılması imkanının bulunmadığı ve
2- Münferit özel durumlardan ötürü yabancının ülkeden ayrılmasının olağanüstü mağduriyetine yol açmasının muhtemel olduğu hallerde acil insani nedenlerle istisnai oturma izniverilebilir.Yabancının F.Almanya'daki ikametinin devamının imkansız olması halinde, kendisinin ve aile fertlerinin o ana kadarki ikamet süreleri "acil insani neden" olarak telakki edilmez.
3) F.Almanya'dan sınırdışı edilmesi kanunen kesinleşmiş olan bir yabancıya, şahsındankaynaklanmayan nedenlerin ülkeyi kendi arzusuyla terk etmesine veya sınırdışı sürülmesineengel teşkil etmesi, dolayısıyla 55.maddenin 2. fıkrası uyarınca erteleme alabilmesi için gerekli şartların mevcut olması hallerinde, 8. maddenin 1. fıkrasından farklı olarak istisnaioturma izni verilebilir.
4) Ayrıca en az iki yıldan beri ülkeyi kesin olarak terk etmek zorunda bulunan ve "erteleme" hamili olan bir yabancıya, sınırdışına sürülmesini engelleyen nedenlerin ortadankaldırılmasına yönelik makul talepleri yerine getirmemesi haricinde, 8. maddenin 1. ve2.fıkralarından farklı olarak istisnai oturma izni verilebilir.
5) İltica başvurusu kesin olarak reddedilen veya iltica basvurusunu geri alan bir yabancıya, sadece 3. ve 4. fıkralar
uyarınca istisnai oturma izni verilebilir.

Madde 31
Aile Fertleri İçin İstisnai Oturma İzni
1) İstisnai oturma izni hamili bir yabancının eşine ve reşit olmayan bekar çocuğuna, yabancı ile F.Almanyada aile birliğinin kurulması ve korunmasını teminen, 30. maddenin 1.-4 fıkraları uyarınca ve 30.maddenin 5. fıkrasının 2. cümlesinden farklı olarak istisnai oturma izni verilebilir.
2) Annenin istisnai oturma iznine sahip olması halinde, F.Almanya'da doğan çocuğa resen istisnai oturma izni verilir. Çocuğun istisnai oturma izni, annenin veya velayeti tek başına üstlenen babanın istisnai oturma iznine sahip oldugu sürece uzatılır.Madde 32En Yüksek Eyalet Makamlarının Kabul YetkisiEn yüksek eyalet makamı, devletler hukuku kaidelerinden veya insani nedenlerden ötürü veya F.Almanya'nın siyasi çıkarlarının korunması açısından belirli devletlerden gelen yabancılara veya sair şekilde belirlenen yabancı gruplara, F.İçisleri Bakanlığının mutabakatını almak suretiyle, 30. madde ile 31. maddenin 1. fıkrası uyarınca istisnai oturma izni verilmesine veya verilmiş iznin uzatılmasına karar verebilir.

Madde 32
aSavaş Veya İç Savaş Bölgelerinden Gelen Mültecilerin Kabulü
1) Savaş veya iç savaş bölgelerinden gelen yabancıların Federal Almanya'da geçici bir süre için kalabilmelerine ilişkin Federal Hükümetin ve Eyaletlerin mutabık kalmaları sonucu, en yüksek eyalet makamı bu yabancılara geçici bir süre geçerli olan istisnai oturma izni verilmesine ve bu iznin uzatılmasına karar verir. Federal Almanya içinde yeknesaklığın sağlanması amacıyla bu talimat yürürlüğe girmeden önce Federal İçişleri Bakanlığı'nın onayı alınır. Bu kararname istisnai oturma izninin 7.maddenin 2.fıkrası ve 8.maddenin 1.fıkrasından farklı olarak verilmesini öngörebilir. Yabancının, kararname yürürlüğe girmeden önce iltica talebini geri alması veya 51.maddenin 1.fıkrasında belirtilen şartlara göre siyasi takibata uğramadığını beyan etmesi sonucu, kararname istisnai oturma izninin verilmesini öngörebilir.
2) İstisnai oturma izni sadece, yabancı iltica talebinde bulunmadığı ve 1.fıkraya uygun olarak kararnamenin yürürlüğe girmesinden sonra iltica talebini geri aldığı taktirde verilmektedir.
3) 1.fıkrada belirtilen şartlara göre kabul edilen bir yabancının aile fertlerine sadece 1.ve 2.fıkra uyarınca istisnai oturma izni verilebilir.
4) İltica talebinde bulunmayan ve 1.fıkranın 4.cümlesinde veya 2.fıkrada belirtilen durumlara göre talebini geri almak zorunda olmayan bir yabancıya istisnai oturma izni verildiğinde, yabancılar dairesi istisnai oturma izninin verilmesi ve veriliş süresi hakkında derhal Yabancı Mültecilerin Tanınmasından Sorumlu Federal Dairesine bilgi vermek zorundadır. Yabancılar dairesi, İltica Muhakemeleri Usul Kanunu'nun 32 a maddesinin 2.fıkrası ile 80 a maddesinin 2.fıkrası ile ilgili düzenlenmeler konusunda yabancıyı yazılı olarak aydınlatmak zorundadır.
5) Yabancı, belirli bir eyalette veya belirli bir yerde bulunma hakkına sahip değildir. Yabancı sadece, istisnai oturma iznini vermiş olan eyalette ikametgahını ve mutad ikametini sürdürebilir. Başka bir eyalete tevzi edildiğinde, sadece o eyalette bulunabilir. Yabancı, havale bildiriminde hangi yer belirtildiyse ikametgahını ve mutad ikametini o yerde geçirmek zorundadır. Başka bir eyaletin yabancılar dairesi gerekçesi olan istisnai durumlarda, yabancının kendi bölgesinde ikametgahını ve mutad ikametini sürdürmesine izin verebilir.
6) Yabancının bir yere bağlı olarak çalışması şart ileri sürülerek engellenmemelidir.
7) Yabancının geçerli bir pasaporta veya pasaport yerine geçen bir kimliğe sahip olmaması halinde, kendisine kimlik yerine geçen bir belge düzenlenecektir.
8) Kararnamenin iptal edilmesi halinde istisnai oturma izni iptal edilebilir. Bu karara itiraz etmek veya dava açmak erteleyici etkide bulunmaz .
9) 1.fıkrada belirtilen durumlara göre istisnai oturma izninin verilmesi için şartların ortadan kalkması durumunda, yabancı istisnai oturma izni süresinin sona ermesinden sonraki 4 hafta içerisinde ülkeyi terk etmek zorundadır. Yabancı istisnai oturma izninin uzatılmasını veya başka bir ikamet izninin verilmesini talep etmesi halinde dahi, ülkeyi terketmek zorunda kalabilir.
10) Eyaletler, yabancıların 1.fıkrada belirtilen durumlara göre geçici olarak kabul edilmeleri konusunda kontenjanlar ayırabilirler. Bu kontenjanlardan , F.Almanya'da izinli kalan veya sınırdışına sürülmeleri ertelenen ve 1.ile 2.fıkrada belirtilen durumlara göre kabul şartlarını yerine getiren yabancılar faydalanabilmektedir.Oturma hakkına veya tüm Almanya'da geçerli olan veya uzatılan oturma iznine veya sınırlı oturma iznine veya 12 aydan fazla geçerli olan istisnai oturma iznine sahip olan yabancılar bu kontenjandan faydalanamamaktadırlar.
11) Kabul edilecek yabancıların eyaletlere tevzileri konusuna Eyaletler karar verebilir.Yabancılar, Federal İçişleri Bakanlığı'nın tayin ettiği bir merkezi dağıtım bürosu tarafından eyaletlere tevzi edilmektedirler. Eyaletler farklı bir şema tayin etmedikleri taktirde, iltica talebinde bulunanların tevzileri konusunda kararlaştırılmış olan şema geçerlidir. Belirli bir eyalette önceden bulunmuş olan ve 10.fıkrada belirtilen durumlara göre kontenjana dahil edilebilecek olan yabancılar o eyaletin kotasından faydalanabilmektedirler.
12) En yüksek eyalet makamı veya onun tarafından tayin edilen makam tevzi kararını yürürlüğe koymaktadır. Eyalet hükümeti veya onun tarafından tayin edilen makam, eyalet kanunu ile değişik bir düzenleme getirilmemiş ise, kararname ile eyalet çapında yabancıların tevzi edilmelerini düzenleme yetkisine sahiptir. Bir tevzi kararına karşı itirazda bulunmak veya dava açmak erteleyici etkide bulunmaz .

Madde 33
Yabancıların Kabulü
1) F.İçişleri Bakanlığı veya onun belirleyeceği makam, devletler hukuku kaideleri, insani nedenler veya ülkenin siyasi çıkarları gereği ikametine müsaade etmek üzere, yabancıyı F.Almanya'ya kabul edebilir.
2) 1. fıkraya göre ülkeye kabul edilen yabancıya istisnai oturma izni verilir.

Madde 34
İstisnai Oturma İzninin Geçerlilik Süresi
1) İstisnai oturma izni, her defasında en fazla iki yıllık bir süre için verilebilir ve uzatılabilir.
2) İstisnai oturma izni, sınırdışına sürülmeyi veya ikametin sona ermesini engelleyen diğer nedenlerin ortadan kalkması halinde uzatılamaz.

Madde 35
İnsani Nedenlerden Ötürü Daimi İkamet
1) Sekiz yıldan beri istisnai oturma izni hamili olan bir yabancıya, 24. maddenin 1. fıkrasının 2.-6. bentlerinde belirtilen şartların mevcut olması ve geçimini kendi kazancı veya şahsi serveti ile garanti etmiş bulunması halinde, süresiz oturma izni verilebilir. İstisnai oturma izninin verilmesinden önceki iltica işlemleri esnasında geçen ikamet süresi, sekiz yıl hesabına dahil edilir. Aynı husus, 53. maddenin 1,2,4 veya 6. fıkralarına veya 54. maddeye dayanarak 55. maddenin 2. fıkrası uyarınca, ikamet yetkisine (Aufenthaltsbefugnis) sahip olma sürelerini aşmadıkları takdirde Almanya'da kalmasına müsaade (Duldung) süreleri için geçerlidir.
2) 1. fıkranın 1. cümlesinde belirtilen durumda, yabancının eşine ve reşit olmayan bekar çocuklarına, o anda istisnai oturma izni hamili olmaları şartıyla, oturma izni verilir. İstisnai oturma izni hamili olarak geçen süre, süresiz oturma izni verilmesi için gerekli olan oturma izni süresine dahil edilir.

İkamet ve Pasaport Mevzuatına İlişkin Hükümler

Madde 36
İkametin Yer İtibariyle Sınırlandırılmasında Ayrılma YükümlülüğüYabancılar dairesinin izni olmaksızın, F.Almanya'nın bir bölgesinde yer sınırlandırılmasını ihlal ederek ikamet eden bir yabancı, buradan derhal ayrılmak zorundadır.Madde 37Siyasi Faaliyet Yasağı ve Kısıtlaması
1) Yabancılar, genel yasal düzenlemeler çerçevesinde siyasi faaliyetlerde bulunabilirler. Bir yabancının siyasi faaliyeti,
1-F.Almanya'da siyasi irade oluşumunu veya Almanlar ile yabancıların veya F.Almanya'daki değişik yabancı grupların barış içinde birlikte yaşamalarına, kamu güvenliği ve düzenine veya F.Almanya'nın başka önemli çıkarlarına halel getirmesi veya bunları tehlikeye düşürmesi,
2-F.Almanya'nın dış politikaya ilişkin çıkarlarına veya devletler hukukundan doğan yükümlülüklerine aykırı olabilmesi,
3-F.Almanya'nın hukuk düzenini, özellikle şiddet kullanmak suretiyle ihlal etmesi,
4-F.Almanya dışında kurulmuş olup amaçları veya yöntemleri itibariyle insan onuruna saygılı bir devlet düzeninin temel prensipleri ile bağdaşmayan partileri, diğer birlikleri, kuruluşları veya çabaları teşvik edici mahiyette olması hallerinde kısıtlanabilir veya yasaklanabilir.
2) Bir yabancının siyasi faaliyeti; bu faaliyetin
1-F.Almanya'nın hür demokratik temel düzenini veya güvenliğini tehlikeye düşürmesi veya devletler hukukunun yazılı temel kaidelerine ters düşmesi,
2-Şiddet kullanımını; politik, dini veya diğer çıkarların gerçekleştirilmesinde araç olarak alenen desteklemesi, tasvip etmesi veya buna tahriki amaçlaması veya buna uygun olması veya3-Gerek F.Almanya'da şahıs ve mallara, gerekse F.Almanya dışında Alman vatandaşlarına veya kuruluşlarına karşı saldırıda bulunan, bu tür hareketleri tasvip eden veya bunlarla tehdit eden F.Almanya'nın içindeki veya dışındaki birlikleri, politik hareketleri veya grupları desteklemesi hallerinde yasaklanır.

Madde 38
İkamet Bildirimi
1) F.İçişleri Bakanlığı, Eyalet Temsilciler Meclisi'nin onaylayacağı bir kanun hükmünde kararname ile, F.Almanya'nın çıkarlarını korumak amacıyla, ikamet izni alma zorunluluğundan muaf tutulan veya vize alarak F.Almanya'ya gelen yabancıların, ülkeye girişlerinden sonra yabancılar dairesine veya yabancılar dairesini bundan haberdar etmek üzere başka bir daireye ikametlerini bildirme yükümlülüklerini hükme bağlayabilir.Madde 39Kimlik Yerine Geçen Belge1) Pasaportu olmayan ve makul yollarla pasaport alması mümkün görülmeyen bir yabancı, şahsına ait bilgileri ve resmini ihtiva etmesi kaydıyla ikamet izni veya erteleme belgesi ile F,Almanya'da kimlik kanıtlama yükümlülüğünü yerine getirmiş olur (kimlik yerine geçen belge).
2) F.İçişleri Bakanlığı, Eyalet Temsilciler Meclisi'nin onaylayacağı bir kanun hükmünde kararname ile, pasaportu veya pasaport yerine geçebilecek başka bir belgesi olmayan veya bunları makul yollarla temin etmesi mümkün görülmeyen yabancılara, F.Almanyaya geri dönme hakkını gösterecek ve sınırdan geçiş esnasında pasaport yükümlülüğünden muaf tutulmalarını sağlayacak pasaport yerine geçen bir seyahat belgesi tanzim edilmesini hükme bağlayabilir.

Madde 40
Kimlik Mevzuatına İlişkin Yükümlülükler
1) Bir yabancı, bu kanun uyarınca alınan tedbirlerin uygulanışı veya selameti için gerekli görülmesi halinde, bu kanunun uygulanmasıyla görevlendirilmiş makamların talebi üzerine, pasaportunu, pasaport veya kimlik yerine geçen belgesini ve ikamet izin belgesini veya erteleme belgesini ibraz etmek, teslim etmek ve geçici bir süre için bırakmakla yükümlüdür.
2) F.İçişleri Bakanlığı Eyalet Temsilciler Meclisi'nin onaylayacağı bir kanun hükmünde kararname ile, F.Almanya'da ikamet eden yabancıların pasaportlarının, pasaport ve kimlik yerine geçen belgelerinin tanzim edilmesi ve uzatılması, kayıp edilmesi ve tekrar bulunması ile ibraz ve teslim edilmesi açısından kimlik mevzuatına ilişkin yükümlülükleri düzenler.

Madde 41
Kimlik Tespiti
1) Yabancının kimliği ve tabiiyeti hakkında şüpheye düşülmesi halinde,
1-Yabancıya ülkeye giriş izni veya ikamet izni veya erteleme verilmesinin gerekli olması veya
2- Bu kanun uyarınca başka tedbirlerin uygulanmasının gerekli bulunması şartı ile yabancının kimliğinin veya tabiiyetinin tespitine yönelik gerekli tedbirler alınır.
2) Kimlik hakkındaki bilgilerin başka yollarla, özellikle diğer makamlara sorulmak suretiyle hiç veya zamanında tespit edilememesi veya ancak güç şartlar altında tespit edilebilecek durumda olması hallerinde, Ceza Mahkemeleri Usul Kanunu'nun 81 b maddesinde belirtilen kimlik tespitiyle ilgili tedbirler alınabilir.
3) Yabancının sahte veya tahrif edilmiş bir pasaport veya pasaport yerine geçen bir belge ile ülkeye girmek istemesi veya girmiş olması veya yabancının sınırdan geri çevrilmesinden veya ikametinin sona erdirilmesinden sonra izinsiz olarak tekrar F.Almanya'ya gelmek isteyebileceği şüphesini doğuran başka belirtilerin mevcut olması hallerinde, 1. ve 2. fıkralardabelirtilen şartlar bulunmasa da, kimlik tespitine ilişkin tedbirler uygulanabilir.
4) Yabancı, kimlik tespiti ile ilgili tedbirlerin uygulanmasına rıza göstermek zorundadır.

Madde 41
aSavaş Veya İç Savaş Bölgelerinden Gelen Yabancıların Kimliklerinin Belirlenmesi
1) Bir savaş veya iç savaş bölgesinden gelen ve 14 yaşını doldurmuş olan bir yabancının kimliği, kendisine 32. madde veya 32a maddesi uyarınca bir ikamet yetkisi (Aufenthaltsbefugnis) veya 54. madde uyarınca kalma müsaadesi (Duldung) verilirse veya geldiği ülkeye geri gönderilmesi veya sınır dışı edilmesi sözkonusu ise, kimlik tespit yöntemleriyle belirlenmelidir. 1. cümleye göre sadece fotoğraflar çekilebilir ve bütün parmakların izleri alınabilir
.2) Kimlik tespit yöntemleri için, 32a maddesi 11. fıkrası 2. cümlesine göre merkezi dağıtım dairesi, yabancılar daireleri, sınır makamları ve eyalet polis teşkilatları yetkilidir.3) İltica işlemleri yasasının 16. maddesi 3.-5. fıkrası buna göre uygulanır.
4) 1. fıkraya göre elde edilen belgeler, süresiz ikamet izni verilmesinden sonra ve sair durumlarda giriş yapıldıktan sekiz yıl sonra imha edilmeli, bilgiler silinmelidir.
4. Bölümİkametin Sona Ermesi
1)Terk Yükümlülüğün Gerekçelendirilmesi

Madde 42
Terk Yükümlülüğü
1) Gerekli ikamet izni bulunmayan veya ikamet iznine artık sahip olmayan bir yabancı, ülkeyi terk etmekle yükümlüdür.2) Yabancının
1-Ülkeye izinsiz girmiş olması,
2-İkamet izninin geçerlilik süresinin dolmasından sonra bu iznin uzatılması veya başka bir ikamet izni verilmesi için başvuruda bulunmamış olması veya
3- Gerekli ikamet izninin ilk kez verilmesi için başvurmamış olması ve yasal başvuru süresinin geçmiş olması hallerinde ülkeyi terk yükümlülüğü işleme konulur.Bunun dışında, terk yükümlülüğü ancak, ikamet izninin reddinin veya yabancıyı 1.fıkra hükmüne göre ülkeyi terk yükümlüsü kılan sair idari işlemin icra edilebilir olması halinde, işleme konulur.
3) Yabancı, terk yükümlülüğünün işleme konulması halinde derhal veya terk için kendisine bir süre verilmiş olması halinde bu sürenin dolmasına kadar, F.Almanya'yi terk etmek zorundadır. Terk süresi, terk yükümlülüğünün kesinleşmesinden itibaren en geç altı ay sonra biter. Bu süre, ağır mağduriyet durumlarında süreli olarak uzatılabilir.
4) Ülkeyi terk etmekle yükümlü olan bir yabancının, bir başka Avrupa Topluluğu ülkesine gitmek suretiyle bu yükümlülüğünü yerine getirmesi, ancak gideceği ülkenin kendisine giriş ve ikamet izni tanımış olması şartına bağlıdır.
5) Ülkeyi terk etmekle yükümlü olan bir yabancı, başka bir konuta taşınmak veya bağlı olduğu yabancılar dairesinin yetki sahasını üç günden fazla bir süre için terk etmek istemesi halinde, durumu yabancılar dairesine önceden bildirmek zorundadır.
6) Ülkeyi terk etmekle yükümlü olan bir yabancının, pasaportuna veya pasaport yerine geçen belgesine, ülkeden ayrılışına kadar el konulur.
7) Bir yabancı, ikamet yeri bilinmiyorsa, ikamete son verilmesi amacıyla ikamet yerinin tespiti ve yakalanması için polisin arama yöntemlerine kaydedilebilir. 8. maddenin 2. fıkrası 1. cümlesinde belirtilen durumda, ülkeye girişinin önlenmesi amacıyla ayrıca, geri gönderilmek ve Almanya'ya gelmesi halinde yakalanmak üzere arama listelerine kaydedilebilir.

Madde 43
İkamet İzninin İptali
1) İkamet izninin iptali ancak, yabancının
1- Artık geçerli pasaport veya pasaport yerine geçen belge hamili olmaması,
2- Tabiiyetini değiştirmesi veya kaybetmesi,
3- Ülkeye henüz giriş yapmamış olması veya,
4- İlticacı olarak tanınmasının, yabancı mülteci olarak hukuki konumu, Beşeri Yardım Çerçevesinde Ülkeye Alınan Mültecilere İlişkin Önlemler Hakkındaki Yasa'nın 1. fıkrası 1. bendine göre hukuki konumu veya 51. maddenin fıkrasında belirtilen şartların mevcudiyetine ilişkin tespitin sona ermesi veya geçersiz olması hallerinde mümkündür.
2) 1. fıkranın 4. bendinde belirtilen durumlarda yabancı ile birlikte aynı evde yaşayan aile fertlerinin ikamet izinleri, kendileri için ikamet izni talep hakkı doğmamış olması halinde, iptal edilebilir

Madde 44
İkametin Yasallığının Sona Ermesi Kısıtlamaların Devam Etmesi
1) İkamet izni, geçerlilik süresinin dolması, iptal edilmesi ve bu izni sona erdiren bir nedenin ortaya çıkması hallerinin dışında, yabancının
1-Sınırdışı edilmesi
2-Tabiati icabi geçici olmayan bir nedenle ülkeden ayrılması,
3-Ülkeyi terk etmesi ve altı ay zarfinda veya yabancılar dairesi tarafından tespit edilen daha uzun bir süre içinde tekrar giriş yapmaması hallerinde de geçerliliğini kaybeder, birden fazla giriş veya üç aydan fazla süre için verilmiş bir vize 2. ve 3. bentlere göre geçerliliğini kaybetmez.
1a) İşçi veya serbest meslek sahibi olarak en az 15 yıl Federal Almanya'da ikamet etmiş olan bir yabancının süresiz ikamet izni veya ikamet hakkı, eğer1. yaşlılık, iş gücünün azalması, iş kazası veya mesleki hastalık nedeniyle, Federal Almanya'daki ikameti sırasında sosyal yardım almak zorunda kalmayacak miktarda bir aylık alıyorsa ve2. bütün riskleri kapsayan bir hastalık sigortasına sahipse,1. fıkranın 2 ve 3 nolu bentlerine göre iptal edilmez.1. cümlenin 1 nolu bendinde yer alan emekli aylığı yerine, kendi serveti ile geçimini karşılamak üzere bakmakla yükümlü kişilerin yaptıkları ilave geçim ödemeleri de kabul edilebilir. 1. ve 2. cümlelere göre süresiz ikamet izninin veya ikamet hakkının sürdüğüne delil olarak, son ikamet yerindeki yabancılar dairesi, müracaat üzerine bir belge tanzim eder.
1b) 44. maddenin 1a fıkrasından yararlanan bir yabancının eşinin süresiz ikamet izni veya ikamet hakkı, eş kendi emekli aylığı hakkıyla veya yabancının bakımıyla geçimini temin edebiliyorsa ve bütün riskleri kapsayan bir sağlık sigortasına sahipse, 1. fıkranın 2 ve 3 nolu bentlerine göre iptal edilmez.
2) İkamet izni; söz konusu sürenin, sadece askerlik yükümlülüğünün anavatanda yerine getirilmesi suretiyle asılması ve yabancının terhis oldugu tarihten itibaren üç ay içinde tekrar geri dönmüş olması kaydıyla, 1. fıkranin 3. bendi uyarınca geçerliliğini kaybetmez.
3) Yabancının tabiatı icabi geçici bir nedenle ülkeden ayrılmak istemesi ve süresiz oturma izni veya oturma hakkı hamili olması veya ülke dışındaki ikametinin F.Almanya'nın çıkarlarına fayda sağlaması hallerinde, kendisine kaideten 1. fıkranin 3. bendi uyarınca daha uzun bir süre tanınır.
4) Yabancının ikamet izni geçerliliğini kaybetmeden F.Almanya dışında altı aydan daha uzun bir süre kalmış olması halinde, oturma izninin süresiz uzatılması ve oturma hakkı verilmesi için gerekli görülen oturma izni süresine, yurt dışında kaldığı sürenin toplam altı aylik bölümü dahil edilir.
5) Sınırdışı edilen veya sınırdışına sürülen bir yabancının ikamet izni alma zorunluluğuna ilişkin muafiyeti ortadan kalkar; bu durumda 8. maddenin 2. fıkrası tatbik edilir. İkametin 3. maddenin 5. fıkrasına göre belirli bir süre ile kısıtlanmış olması durumunda, muafiyet bu sürenin dolmasından itibaren ortadan kalkar.
6) Bu kanun veya diğer kanunlar uyarınca yer itibariyle getirilmiş olan kısıtlamalar ve kayıtlar ile diğer kısıtlamalar ve kayıtlar; ikamet izninin veya ertelemenin ortadan kalkmasından sonra da, iptal edilmelerine veya yabancının terk yükümlülüğünü 42. maddenin 1.-4. fıkralarına göre yerine getirmesine kadar yürürlükte kalırlar.

Madde 45

Sınırdışı Edilme
1) İkameti ile kamu güvenliği ve düzenine veya F.Almanya'nın diğer önemli çıkarlarına halel getiren bir yabancı, sınırdışı edilebilir.
2) Sınırdışı etme kararı verilirken
1-Yabancının yasal ikamet süresi ile F.Almanya'daki korunmaya değer şahsi ekonomik ve diğer bağları,
2-Yabancının sınırdışı edilmesinin F.Almanya'da yasal olarak aile birliği içinde beraber yaşadığı aile fertleri üzerinde doğuracağı sonuçlar ve 3- 55. maddenin 2. fıkrasında ifade edilen erteleme nedenleri dikkate alınır.
3) Bir eyaletin, yabancıları veya belirli yabancı grupları 1.fıkra ile 46. maddede belirtilen nedenlerin veya bu nedenlerden bazılarının mevcudiyeti halinde sınırdışı etmemeye veya kaideten sınırdışı etmemeye ilişkin idari düzenlemesi, F.İçişleri Bakanlığı''nın mutabakatını gerektirir

Madde 46
Sınırdışı Edilmeye İlişkin Münferit Nedenler
1) F.Almanya'nin hür demokratik düzenini veya güvenliğini tehlikeye düşüren veya siyasi amaçlara ulaşılmasında siddet eylemlerine katılan veya şiddet kullanımı için alenen çağrıda bulunan veya şiddet kullanımı ile tehdit eden,
2)Münferit veya önemsiz olmamak kaydıyla, yasal düzenlemeleri veya mahkeme kararlarını veya idari kararlar ve tasarrufları ihlal eden veya F.Almanya'da kasti suç kabul edilen bir suçu ülke dışında işlemiş olan,
3) Fuhuşla ilgili yürürlükteki yasal düzenlemeyi veya idari tasarrufu ihlal eden,
4) Eroin, kokain veya benzeri zararlı uyuşturucu madde kullanan ve rehabilitasyonunu sağlayacak gerekli tedaviye hazır olmayan veya bundan kaçınan;
5) Davranışlarıyla kamu sağlığını tehlikeye düşüren veya uzun süreden beri meskeni bulunmayan;
6) Kendi geçimi, genelde bakmakla yükümlü olduğu F.Almanya'da ikamet eden aile fertlerinin veya bakımını üstlendiği veya bakma taahhüdünde bulunduğu evinde oturan kişilerin geçimi için sosyal yardım alan veya almak zorunda olan veya
7) Ebeveyni veya velayeti tek başına üstlenen ana veya babası yasal olarak F.Almanya'da ikamet eden reşit olmayan çocuk hariç tutulmak üzere; kendi ailesi dışında eğitim yardımı alan veya sosyal kanunun sekizinci cildine göre "reşit genç yardımı" alan kişi,45.maddenin 1. fıkrası uyarınca özellikle sınırdışı edilebilir.

Madde 47
Kişiye Özgü Tehlikelilik Nedeniyle Sınırdışı Edilme
1) Aşağıdaki durumlarda bir yabancı sınır dışı edilir:
1. Kasıtlı olarak işlenmiş bir veya birden fazla suçtan ötürü kesinleşmiş mahkeme kararıyla en az üç yıllık bir hapis veya gençlik cezasına çarptırılmışsa veya kasıtlı olarak işlenmiş suçlardan ötürü beş yıl zarfında birden fazla toplam en az üç yıl hapis veya gençlik cezasına çarptırılmış veya kesinleşmiş son mahkumiyet kararında ihtiyati tevkif kararlaştırılmışsa veya2. Uyuşturucu Maddeler Kanunu kapsamına giren kasıtlı olarak işlenmiş bir suçtan ötürü, Ceza Yasasının 125a maddesi,
2. cümlesinde belirtilen koşullar altında işlenmiş asayişi bozma suçu veya yasaklanmış bir aleni toplantı veya yasaklanmış bir yürüyüş çerçevesinde Ceza Kanununun 125. maddesine göre işlenmiş asayişi bozma suçu nedeniyle kesinleşmiş mahkeme kararıyla en az iki yıl gençlik cezasına veya hapis cezasına mahkum edilmişse ve cezanın infazı şartlı olarak ertelenmemişse.
2) Aşağıdaki durumlarda bir yabancı kural olarak sınırdışı edilir:
1. Kasıtlı olarak işlenmiş bir veya birkaç suçtan ötürü kesinleşmiş kararla en az iki yıl gençlik cezasına veya hapis cezasına mahkum edilmişse ve cezanın infazı şartlı olarak ertelenmemişse,
2. Uyuşturucu Maddeler Kanunu hükümlerine aykırı biçimde izinsiz olarak uyuşturucu madde eker, üretir, ithal eder, transit geçirir veya ihraç eder, satar, başka birine verir veya sair biçimde piyasaya sokarsa veya ticaretini yaparsa veya böyle bir fiile kışkırtır veya yataklık ederse veya3. yasaklanmış veya dağıtılmış aleni bir toplantı veya yasaklanmış veya dağıtılmış bir yürüyüş çerçevesinde, bir insan kalabalığı içinden kamu güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde birleşmiş güçlerle gerçekleştirilen insanlara veya eşyalara yönelik şiddet eylemlerine fail veya katılımcı olarak iştirak ederse.
3) 48. maddenin 1. fıkrasında belirtilen sınırdışı edilmeye karşı özel himayeden yararlanan bir yabancı, 1. fıkrada belirtilen durumlarda kaideten sınırdışı edilir.2.fıkrada belirtilen durumlarda ise, yabancının sınırdışı edilmesi hakkında takdiren karar verilir.

Madde 48
Sınırdışı Edilmeye Karşı Özel Himaye
1) Bir yabancının
1-Oturma hakkı hamili olması
2-Süresiz oturma izni hamili olması ve F.Almanya'da doğmus veya F.Almanya'ya küçük yaşta gelmiş olması
3-Süresiz oturma izni hamili olması ve 1. ve 2. bentlerde belirtilen bir yabancı ile evlilik birliği içinde yaşaması,
4- Alman vatandaşı bir aile ferdiyle aile birliği içinde yaşaması
5- İltica hakkı tanınmış olması, F.Almanya'da bir yabancı mültecinin hukuki statüsüne sahip bulunması veya 23 Temmuz 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Anlaşma (BGBL-1953, II. S. 559) uyarınca kendisine bir Alman makamı tarafindan seyahat belgesi tanzim edilmiş olması, hallerinde,
6- 32 a maddesine göre istisnai oturma iznine sahipse sadece kamu güvenliği ve düzenini tehdit eden önemli nedenlerden ötürü sınırdışı edilebilir. 47. maddenin 1. fıkrasında belirtilen durumlarda genelde, kamu güvenliği ve düzenini ilgilendiren önemli nedenler mevcuttur.
2) Ebeveyni veya velayeti tek başına üstlenen ana veya babası yasal olarak F.Almanya'da ikamet eden reşit olmayan bir yabancı, mükerreren işlediği önemsiz sayılmayacak kasdi suçlardan, ağır suçlardan veya özellikle ağır bir suçtan ötürü kesin hüküm giymiş olması haricinde, sınırdışı edilmez. Aynı hüküm, F.Almanya'da doğmus veya büyümüş ve ebeveyni ile birlikte yaşayan bir genç için de geçerlidir.
3) Kabulü muhtemel bir iltica basvurusunda bulunan bir yabancı, sadece iltica işleminin iltica hakkı tanınmaksızın kesin olarak karara bağlanması şartı ile sınırdışı edilebilir.Bu şarttan;1
-1.fikraya göre sınırdışı edilme işlemini haklı kılan bir keyfiyetin mevcut olması veya
2-İltica Muhakeme Usul Kanunu'nun hükümlerine uygun olarak yürürlüğe girmiş olan sınır dışı etme ihtarı gerçekleştiği zaman sarfı nazar edilir.
4) Terk Yükümlülüğünün İcrası

Madde 49
Sınırdışına Sürülme
1) Ülkeyi terkle yükümlü bir yabancı; terk yükümlülüğünün kesinleşmiş olması ve bunun 42. maddenin 3.ve 4. fıkralarına göre şahsın kendi isteğiyle yerine getirilmesinin garanti edilmemiş olması veya kamu düzeni ve güvenliği açısından terkin, nezaret altında yapılmasının gerekli görülmesi hallerinde, sınırdışına sürülür.
2) Bir yabancının, hakim kararı ile tutuklu veya sair şekilde kamu gözetimi altında bulunması halinde, ülkeyi terkinin nezaret altında icrası gerekir.Aynı uygulama; yabancının
1- Kendisine tanınan süre içinde ülkeden ayrılmaması,
2- 47. madde uyarınca sınırdışı edilmiş olması
3- Hiçbir maddi imkanının olmaması,
4- Pasaportu bulunmaması,
5- Yabancılar dairesine karşı yanıltmak amacıyla gerçek dışı beyanda bulunmuş veya beyanda bulunma reddetmiş olması veya
6- Terk yükümlülüğünü yerine getirmeyeceğine dair intibalar yaratması hallerinde de geçerlidir.

Madde 50
Sınırdışına Sürülmeye İlişkin İhtar
1) Sınırdışına sürülme, belirli bir terk süresi verilmek suretiyle, yazılı olarak ihtar edilmelidir. İhtar, yabancıyı 42. maddenin 1.fıkrası uyarınca ülkeyi terkle yükümlü kılan idari tasarrufla irtibatlandırılmalıdır.
2) Yabancının, vatandaşı olduğu devlet dışında belirtilmek zorundadır. İdare Mahkemesi sınırdışına sürülmeyi engelleyici bir durum tespit etmesine rağmen ihtar hukuken geçerliliğini korumaktadır.
4) Terk mecburiyeti veya ihtar uygulanmadığında terk süresi kesintiye uğramaktadır. Bu sürenin tekrar uygulanmasında süre tespitine ihtiyaç duyulmaz.
5) 49. maddenin 2. fıkrasının 1. cümlesinde belirtilen hallerde, süre tespitine ihtiyaç duyulmaz; yabancı, tutuklu veya kamu gözetimi altında bulundurulduğu yerden sınırdışına sürülür. Sınırdışına sürülme en az bir hafta önce duyurulur.

Madde 51
Siyasi Takibata Uğrayanlar İçin Sınırdışına Sürülme Yasağı
1) Bir yabancı ırkı, dini, tabiiyeti, belirli bir sosyal gruba mensup olması veya siyasi görüşlerinden ötürü hayatının veya hürriyetinin tehdit altında bulunduğu bir devlete sürülemez.
2) 1. fıkrada belirtilen şartlar:
1- İltica hakkı tanınanlarda ve
2- F.Almanya yabancı mülteci statüsünü haiz veya Mültecilerin Hukuki Statasüne İlişkin Anlaşma'ya göre F.Almanya dışında yabancı mülteci olarak tanınan diğer yabancılarda söz konusu olur.Yabancının siyasi takibata uğradığını belirttiği diğer durumlarda Federal Mülteci Tanıma Dairesi, Iltica Muhakemeleri Usul Kanunu hükümlerine göre bir iltica işleminde 1. fıkrada belirtilen şartların mevcut olup olmadığını tespit eder. Bu karara, sadece İltica Muhakemeleri Usul Kanunu hükümlerine göre itiraz edilebilir.
3) Yabancı, bir suçtan veya ağır bir suçtan ötürü kesinleşmiş mahkeme kararıyla en az üç yıllık bir hapis cezasına mahkum edildiği için kamu açısından bir tehlike teşkil ediyorsa veya önemli nedenlerden ötürü Federal Almanya'nın güvenliği açısından bir tehlike olarak telakki ediliyorsa, 1. fıkra uygulanmaz.
4) Yabancının, önemli nedenlerle F.Almanya'nın güvenliği için bir tehlike olarak görülmesi veya işlediği ağır bir suçtan ötürü kesinleşmiş mahkumiyet kararı nedeniyle kamu için tehlike oluşturması halinde, 1. fıkra hükümleri tatbik edilmez.
5) 1. fıkrada belirtilen şartların mevcut olması halinde, sınır dışında sürülme ihtarından, uygun bir süre tanınmasından ve yabancının sürülemeyeceği devletlerin ihtarda belirtilmesinden sarfi nazar edilemez.

Madde 52
Muhtemel Siyasi Takibat Halinde Sınırdışına SürülmeKabulü muhtemel bir iltica başvurusunda bulunan yabancılar hakkında başvurunun itirazı kabul olmaksızın veya bariz olarak gerekçesizliği nedeniyle reddedilmediği veya geri alınmadığı sürece 51. madde tatbik edilir

Madde 53
Sınırdışına Sürülmeyi Engelleyici Nedenler
1) Bir yabancı, işkenceye tabi tutulacağı yolunda somut tehlikenin mevcut olduğu bir devlete sürülemez.Bir yabancı, işlediği herhangi bir suçtan ötürü aranmakta olduğu ve ölüm cezasına çarptırılma tehlikesinin bulunduğu bir devlete sürülemez. Bu durumlarda suçluların iadelerine ilişkin mevzuat tatbik edilir.Yabancı, başka bir devletin usule uygun iade talebinde veya iade talebi ile bağlantılı, bir tutuklama talebinde bulunması halinde, iade kararının alınmasına kadar bu devlete sürülemez.4 Kasım 1950 tarihli İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme (RG 1952 11 S.686) sınırdışına sürülmeye cevaz vermediği sürece, yabancı sınırdışına sürülemez.
5) Başka bir devlette cezai takibata uğraması ve cezalandırılması yönünde genel bir tehlikenin var olması ve bu maddenin 1.-4. fıkralarından başka bir sonuç ortaya çıkmadığı takdirde bir başka devletin kendi hukuk düzenine göre yasal cezaya çarptırılmasına yönelik somut bir tehlikenin mevcut olması, yabancının sınırdışına sürülmesine engel teşkil etmez.
6) Bir yabancının vücut bütünlüğü, hayati veya özgürlüğünün önemli ve somut olarak tehlike altında bulunacağı bir devlete sürülmesinden sarfi nazar edilebilir. Bu devlette, yabancının mensubu bulunduğu halkın veya halk grubunun genel olarak tehlikelere mağruz kalması halinde, verilecek kararlarda 54. madde dikkate alınır.

Madde 54

Sınırdışına Sürülmenin TehiriEn yüksek eyalet makamı; devletler hukuku kaidelerinden veya insani nedenlerden ötürü veya F.Almanya'nın siyasi çıkarlarının korunması açısından belirli devletlerden gelmiş olan yabancıların veya sair şekilde belirlenmiş yabancı grupların, genel olarak veya belirli devletlere gönderilmek üzere sınırdışına sürülmelerinin en fazla altı ay süreyle tehir edilmesine karar verebilir. Sınırdışına sürülmenin 6 aydan daha fazla bir süre tehir edilmesi gerektiğinde buna ilişkin karar için F.İçisleri Bakanlığı'nın muvafakatına ihtiyaç vardır.

Madde 55

Erteleme Nedenleri
1 ) Bir yabancının sınırdışına sürülmesine sadece 2.-4. fıkralar uyarınca süreli olarak ara verilebilir (erteleme)
2) Bir yabancıya; sınırdışına sürülmesi hukuki veya fiili nedenlerle imkansız olduğu veya 53. maddenin 6. fıkrasına veya 54. maddeye göre bunun tehir edilmesi gerektiği sürece, erteleme verilir.
3) Bir yabancıya, terk yükümlülüğü kesinleşmediği sürece veya acil insani veya şahsi nedenlerin veya önemli kamu çıkarlarının F.Almanya'da geçici bir süre daha kalmasını gerekli kılması hallerinde, erteleme verilebilir.
4) Sınırdışına sürülmesi yasal olarak hükme bağlanmış bir yabancıya; ancak sürülmenin hukuki veya filli nedenlerden ötürü imkansız veya 54. maddeye göre tehir edilmesinin gerekli olması hallerinde erteleme verilebilir. Sınırdışına sürme ihtarında belirtilmediği taktirde 53.maddenin 6.fıkrasının 1 cümlesinde belirtilen nedenlerden ötürü erteleme verilebilir.

Madde 56
Erteleme
1) Erteleme verilen bir yabancının terk yükümlülüğü saklı kalır.
2) Erteleme sürelidir; süre bir yıl aşmamalıdır. Sürenin sona ermesini müteakip erteleme, 55. madde uyarınca yenilenebilir.
3) Erteleme, yer itibariyle eyalet hudutları ile sınırlıdır. Başka şart ve kayıtlar konulabilir. Özellikle çalışma yasağı veya kısıtlamaları getirilebilir.
4) Erteleme, yabancının ülkeyi terk etmesi ile hükmünü kaybeder.
5) Erteleme, sınırdışına sürülmeyi engelleyen nedenlerin ortadan kalkması halinde, iptal edilir.
6) Yabancı Almanya'da kalmasına müsaade edilen (Duldung) sürenin bitiminden hemen sonra, sınır dışı edileceği yeniden bildirilmeksizin ve süre belirtilmeksizin sınır dışı edilir; bunun istisnası kendisinin Almanya'da kalmasına yeniden müsaade edilmesidir. Yabancının Almanya'da kalmasına bir yıldan fazla süre ile müsaade edilmişse, müsaadenin geçerlik süresinin bitmesi veya iptal edilmesi suretiyle kalkması halinde öngörülen sınırdışı etme işleminin en az bir ay önceden bildirilmesi gereklidir; müsaade bir yıldan fazla bir süre için yenilenmişse bildirimin tekrarlanması gereklidir.6) Yabancı; ertelemenin süresinin sona ermesi ve yenilenmemesi halinde tekrar bir ihtara ve süre tespitine gerek olmaksızın derhal sınırdışına sürülür. Yabancıya bir yıldan daha uzun bir süre için erteleme verilmiş olması halinde, diğer devletin kabul muvafakatının daha önce ortadan kalkması hariç olmak üzere, sınırdışına sürülme için üç ay önceden bildirimde bulunulur

Madde 57

Sınırdışına Sürmek Üzere Tutuklama
1) Yabancının sınırdışı edilmesine hemen karar verilememesi ve tutuklanmadan sınırdışına sürülmesinin önemli ölçüde zorlaşma veya akamete uğrama ihtimalinin mevcudiyetinde, hakim kararı ile sınırdışı etmeye hazırlık gayesiyle, yabancı tutuklanır (Hazırlık Tutuklaması). Bu tutukluluk süresi altı haftayı geçmemelidir. Sınırdışı etme halinde belirlenmiş tutukluluk süresinin bitimine kadar, tutukluluk halinin devamı için yeni bir hakim kararına ihtiyaç yoktur.
2) Bir yabancı, sınırdışına sürülmesinin güvence altına alınması amacıyla
1. Ülkeye izinsiz girmesinden ötürü ülkeyi terkle yükümlü olması halinde
2. Ülkeyi terk etmesi için sürenin dolması ve yabancılar dairesine yeni ikamet adresini bildirmeden ikamet yerini değiştirmiş olması halinde
3. Sorumluluğu kendisine ait olan nedenlerden ötürü sınırdışı edileceği tarihte yabancılar dairesi tarafından belirtilen yerde bulunmaması halinde
4. Başka nedenlerden ötürü sınırdışı edilmekten kaçınması halinde 5. Sınırdışına sürülmekten kaçınacağı yolunda ciddi bir şüphenin mevcut olması halindehakim kararıyla tutuklanır (ihtiyaten tutuklama).Bu tutuklama, yabancının kendisinden kaynaklanmayan nedenlerle sınır dışına sürülmenin icrasının gelecek üç ay zarfında yerine getirilemeyeceğinin anlaşılması halinde, caiz değildir.
3) İhtiyaten tutuklama süresi, altı aya kadar belirlenebilir. Sınırdışına sürülmenin yabancı tarafından engellenmesi hallerinde, bu süre en fazla on iki ay uzatılabilir. Hazırlık tutukluluğun süresi ihtiyati tutukluluğun toplam süresine dahil edilir.

Sınırdan Geçiş

Madde 58
İzinsiz Giriş;
İstisnai Vize
1) Bir yabancının
1-Gerekli ikamet iznine sahip olmaması
2-Gerekli pasaportun hamili bulunmaması veya3-Giriş izni hamili olması (9. maddenin
3. fıkrası)veya girişine 9. maddenin
4. fıkrasında belirtilen tüzük uyarınca izin verilmiş olması haricinde, 8. maddenin 2. fıkrasına göre giriş yapamaması hallerinde F.Almanyaya girişi izinsiz sayılır.2) Sınır geçiş trafiğini polis marifetiyle kontrol etmekle görevlendirilmiş olan makamlar, F.İçişleri Bakanlığının verdiği yetki çerçevesinde istisnai vize ve pasaport yerine geçen belgeleri düzenleyebilirler.

Madde 59
Sınırdan Geçiş
1) Başka yasal düzenlemeler veya ikili sözleşmelerle istisnalara izin verilmediği takdirde, F.Almanyaya giriş ve F.Almanya'dan çıkış, sadece izin verilmiş sınır kapılarından ve belirlenmiş geçiş saatleri içinde yapılır ve yabancılar, ülkeye giriş ve çıkışlarında geçerli bir pasaport veya pasaport yerine geçen bir belgeyi yanlarında bulundurmak kimliklerini bunlarla ispat etmek ve sınır geçişlerinde polis kontrolüne tabi olmakla yükümlüdürler.
2) Bir yabancının geçiş izni verilen bir sınır kapısından ülkeye girmiş olması, ancak sınırı geçmesi ve sınır giriş kapısından içeri girmesi halinde gerçekleşir. Bunun dışında, bir yabancı sınırı geçtiği takdirde ülkeye girmiş sayılır.Sınır ötesi trafiğin polis tarafından denetimi ile görevli makamlar bir yabancının, sınırdan geri çevirme kararından (bu yasanın 60. maddesi, İltica İşlem Yasasının 18 ve 18a maddeleri) önce veya bu önlemin hazırlanması, sağlanması veya uygulanması sırasında geçici nitelikli belirli bir amaçla geçmesine izin verirlerse, yabancının ikametini denetleme olanakları olduğu sürece, 1. cümle anlamında giriş yapılmış sayılmaz

Madde 60
Sınırdan Geri Çevirme
1 ) Ülkeye izinsiz giriş yapmak isteyen bir yabancı sınırdan geri çevrilir.
2 ) Bir yabancı1-Sınırdışı edilmesini gerektiren bir nedenin mevcut olması,2-İkametin beyan edilen amaca uymadığı yolunda ciddi bir şüphenin mevcut bulunması hallerinde sınırdan geri çevrilebilir.
3) F.Almanya'da geçici ikamet için gerekli ikamet izni alma zorunluluğundan muaf tutulan bir yabancı, ikamet izninin reddedilmesine cevaz veren şartlar çerçevesinde, sınırdan geri çevrilebilir.
4) Yabancı, hangi devletten giriş yapmaya çalışıyor ise, o devlete geri çevrilir. Geri çevirme işlemi, yabancının, seyahatine başladığı, daimi ikametgahının bulunduğu, vatandaşı olduğu veya pasaportunun tanzim edildiği devlete veya girişine izin verilen bir başka devlete de yapılabilir.
5) Bu madde ile ilgili hususlarda 51. maddenin 1., 2. ve 4.fıkraları, 52. madde, 53. maddenin 1., 2. ve 4. fıkraları ile 57. madde hükümleri tatbik edilir.

Madde 61

Geri Gönderme
1) Ülkeye izinsiz giriş yapan bir yabancı, sınırı geçmesini müteakiben, altı ay içinde geri gönderilmelidir. Bir diğer devletin ikili kabul sözleşmesi gereği yabancıyı geri kabul etmekle yükümlü bulunması halinde, geri kabul yükümlülüğü devam ettiği sürece yabancının geri gönderilmesi caizdir.
2) Bir diğer devlet tarafindan iade edilen veya geri çevrilen terkle yükümlü bir yabancı, terk yükümlülüğünün henüz icra edilebilir olmaması haricinde, giriş yapabileceği bir devlete derhal gönderilir.
3) Bu madde ile ilgili hususlarda 51 maddenin 1., 2. ve 4. fıkraları, 52. madde 53. maddenin 1.-4. fıkraları ve 57.madde ile 60. maddenin 4. fikrası hükümleri tatbik edilir

Madde 62

Ülkeden Çıkış
1) Yabancılar F.Almanya'dan serbest olarak çık
abilirler.
2) Bir yabancının ülkeden çıkışı, 19 Nisan 1986 tarihli Pasaport Kanunu'nun (RG I S. 537) 10. maddesinin 1.ve 2. fıkralarının tatbiki ile yasaklanabilir. Ayrıca, yabancının F.Almanya�dan çıkışı, sadece, gerekli belge ve izinlerin hamili olmaksızın bir diğer devlete gitmek istemesi halinde, yasaklanabilir.Ülkeden çıkış yasağı, yasak konmasına ilişkin nedeninin ortadan kalkması ile kaldırılır.6. BölümUsul HükümleriMadde 63 Yetki1) Bu kanun ve diğer kanunlardaki yabancılar hukukuna ilişkin hükümler uyarınca, ikamet ve pasaport mevzuatı ile ilgili tedbir ve kararlarda yabancılar daireleri yetkilidir. Vatandaşlığa alınmada vatandaşlığa alma daireieri yetkilidir.
2) Federal İçişleri Bakanlığı, Eyalet Temsilciler Meclisinin onaylayacağı genel idari yönetmelikle,
1-Yabancının F.Almanya'da ikamet etmediği
2-Eyalet mevzuatlarına göre birden fazla eyaletin yabancılar dairelerinin yetkili olduğu veya her yabancılar dairesinin başka bir eyaletin yabancılar dairesinin yetkili olduğunu ileri sürerek kendi yetkisini kabul etmediği hallerde yetkili olarak yabancılar dairesini belirler.
3) Yurt dışında pasaport ve vize işlemlerinin yerine getirilmesinde, Dışişleri Bakanlığının görev verdiği dış temsilcikler yetkilidir.
4) Sınır geçiş trafiğini polis marifetiyle kontrol etmekle görevlendirilmiş makamlar1-Yabancıların başka devletlerden veya başka devletlere geri çevrilmesi, geri gönderilmesi, iade edilmesi ve bu tedbirlerin hazırlanması ve emniyete alınması için gerekli görülmesi halinde yabancının gözaltına alınması ve tutuklanmasının talep edilmesi 2- 58. maddenin 2.fıkrasına göre vize verilmesi ve pasaport yerine geçen belgenin düzenlenmesi ile 74.maddenin 2. fıkrasının 2. cümlesinin uygulanması
3-Vize vermiş olan dış temsilciliğin veya vize verilmesi için muvafakatına ihtiyaç duyulması halinde, vize verilmesine muvafakat etmiş olan yabancılar dairesinin talebi üzerine geri çevirme ve geri gönderme vakalarında vizenin iptal edilmesi,
4-Ülke dışına çıkışın yasaklanması ve 82. Maddenin 5.fıkrasına göre sınırda tedbirler alınmasi

5-Sehayat şirketleri ve diğer üçüncü şahısların bu kanunun hükümlerine ve bu kanuna istinaden yayınlanmış tüzük ve talimatlara riayet edip etmediklerinin sınırda kontrol edilmesi ayrıca,
6- F.İçişleri Bakanlığı'nca bu hususta genel olarak veya münferiden yetki verilmiş olması ve sınırda gereğinin ortaya çıkması halinde, yabancılar mevzuatına ilişkin sair tedbir ve kararların alınması ile yetkilidir.
5) Yabancılar daireleri, sınır geçiş trafiğini polis marifetiyle kontrol etmekle görevlendirilmiş makamlar ve 6. fıkradaki görevlerin ifasi için gerektiği takdirde eyaletlerin emniyet makamları, 41. maddenin 2. ve 3. fıkralarına göre kimlik tespit tedbirlerinin alınmasında yetkilidirler.
6) 36. maddede yer alan ülkeyi terketme yükümlülüğünün gerçekleştirilmesi ile geri gönderme ve sınırdışı etme işleminin uygulanması ve -bu önlemlerin hazırlanması ve sağlanması için gerekli olduğu takdirde- tutuklama ve hapsetme dilekçesi için
eyaletlerin emniyet teşkilatları yetkilidir.

Usul Hükümleri

Madde 63

Yetki
1) Bu kanun ve diğer kanunlardaki yabancılar hukukuna ilişkin hükümler uyarınca, ikamet ve pasaport mevzuatı ile ilgili tedbir ve kararlarda yabancılar daireleri yetkilidir. Vatandaşlığa alınmada vatandaşlığa alma daireieri yetkilidir.
2) Federal İçişleri Bakanlığı, Eyalet Temsilciler Meclisinin onaylayacağı genel idari yönetmelikle,
1-Yabancının F.Almanya'da ikamet etmediği
2-Eyalet mevzuatlarına göre birden fazla eyaletin yabancılar dairelerinin yetkili olduğu veya her yabancılar dairesinin başka bir eyaletin yabancılar dairesinin yetkili olduğunu ileri sürerek kendi yetkisini kabul etmediği hallerde yetkili olarak yabancılar dairesini belirler.
3) Yurt dışında pasaport ve vize işlemlerinin yerine getirilmesinde, Dışişleri Bakanlığının görev verdiği dış temsilcikler yetkilidir.4) Sınır geçiş trafiğini polis marifetiyle kontrol etmekle görevlendirilmiş makamlar
1-Yabancıların başka devletlerden veya başka devletlere geri çevrilmesi, geri gönderilmesi, iade edilmesi ve bu tedbirlerin hazırlanması ve emniyete alınması için gerekli görülmesi halinde yabancının gözaltına alınması ve tutuklanmasının talep edilmesi
2- 58. maddenin 2.fıkrasına göre vize verilmesi ve pasaport yerine geçen belgenin düzenlenmesi ile 74.maddenin 2. fıkrasının 2. cümlesinin uygulanması
3-Vize vermiş olan dış temsilciliğin veya vize verilmesi için muvafakatına ihtiyaç duyulması halinde, vize verilmesine muvafakat etmiş olan yabancılar dairesinin talebi üzerine geri çevirme ve geri gönderme vakalarında vizenin iptal edilmesi,
4-Ülke dışına çıkışın yasaklanması ve 82. Maddenin 5.fıkrasına göre sınırda tedbirler alınması,
5-Sehayat şirketleri ve diğer üçüncü şahısların bu kanunun hükümlerine ve bu kanuna istinaden yayınlanmış tüzük ve talimatlara riayet edip etmediklerinin sınırda kontrol edilmesi ayrıca,
6- F.İçişleri Bakanlığı'nca bu hususta genel olarak veya münferiden yetki verilmiş olması ve sınırda gereğinin ortaya çıkması halinde, yabancılar mevzuatına ilişkin sair tedbir ve kararların alınması ile yetkilidir.
5) Yabancılar daireleri, sınır geçiş trafiğini polis marifetiyle kontrol etmekle görevlendirilmiş makamlar ve 6. fıkradaki görevlerin ifasi için gerektiği takdirde eyaletlerin emniyet makamları, 41. maddenin 2. ve 3. fıkralarına göre kimlik tespit tedbirlerinin alınmasında yetkilidirler.
6) 36. maddede yer alan ülkeyi terketme yükümlülüğünün gerçekleştirilmesi ile geri gönderme ve sınırdışı etme işleminin uygulanması ve -bu önlemlerin hazırlanması ve sağlanması için gerekli olduğu takdirde- tutuklama ve hapsetme dilekçesi için eyaletlerin emniyet teşkilatları yetkilidir.

Madde 64
İştirakın Gerekli Olduğu Haller
1) Giriş izni (9. madde 3. fıkra) sadece, öngörülmüs ikamet yeri için yetkili olan yabancılar dairesinin muvafakatı ile verilebilir. Yabancıyı sınırdışı etmis veya sınırdışına sürmüş olan yabancılar dairesi bu karara kaideten iştirak eder.
2) Gerekli ikamet iznine sahip olmayan bir yabancıya karşı 8. maddenin 2. fıkrasının 2. cümlesi uyarınca konulan, yer sınırlamaları, kayıtlar ve şartlar, süre sınırlamaları, 37. maddeye göre alınan kararlar ve sair tedbirler; sadece tedbir uygulanması kararını alan yabancılar dairesinin mutabakatı halinde, başka bir yabancılar dairesi tarafından değiştirilebilir veya yürürlükten kaldırılabilir. Yabancının, Iltica Muhakemeleri Usul Kanunu'nun 22. maddesine göre alınmış bir dağıtım kararı sebebiyle başka bir yabancılar dairesinin bölgesinde ikamet etmesi halinde, 1. cümle hükmü tatbik edilmez.
3) Hakkında kamu davası açılmış veya cezai tahkikat başlatılmış olan bir yabancı, sadece, yetkili savcılığın mutabakatı ile sınırdışı edilebilir veya sınırdışına sürülebilir.
4) Federal İçişleri Bakanlığı, ilgili diğer makamların istirakını sağlamak amacıyla, Eyalet Temsilciler Meclisi'nin onaylayacağı bir kanun hükmünde kararname ile, vize verilmesi için hangi hallerde yabancılar dairesinin muvafakatının alınması gerektiğini belirleyebilir.
5) Sosyal Kanunu'nun 8.cildinin 45.maddesi , insani nedenlerden ötürü istisnai oturma izni veya erteleme verilen yabancıları geçici bir süre barındıran kuruluşlar için geçerli değildir.

Madde 65
Federal Makamların İştirakı,
Talimat Yetkisi
1) F.Almanya'nın siyasi çıkarlarının korunması için bir vize verilmesi, bu vizenin geçerlilik süresinin dolmasından sonra tekrar uzatılmasının ve ikamet izni veya erteleme verilmesinin, ayrica vize ile bağlantılı kayıt ve şartların vesair kısıtlamaların kaldırılması ve değiştirilmesinin, ancak F.İçişleri Bakanlığı veya onun belirleyeceği bir makam ile varılacak mutabakat veya anlaşmaya bağlı olarak gerçekleştirilmesi kaydıyla, mümkündür.Sınırdışına sürülmenin hukuki veya fiili nedenlerle imkansız olması halinde, erteleme verilmesi için iştirake gerek yoktur.
2) Federal İçişleri Bakanlığı
1-Federal Almanya'nın güvenliğinin veya sair önemli çıkarlarının gerekli kılması,
2-Yabancılar hukuku ile ilgili olarak bir eyalet tarafından alınan önlemlerin, bir diğer eyaletin önemli çıkarlarına halel getirmesi,
3- Yabancılar dairesinin, konsolosluk ve diplomatik temsilciliklerin ikamet izninden muaf tutulan mensuplarından birini sınırdışı etmek istemesi hallerinde, bu kanunun ve bu kanuna istinaden çıkarılacak tüzüklerin uygulanmasını teminen münferit talimatlar verebilir.
Berlin Eyaleti için verilidek münferit talimatların uygulanışı, Berlin Senatosunun mutabakatını gerektirir.

Madde 66
Yazılı Şekil;
ŞekilZorunluluklarından İstisna
1) Pasaport ve kimlik yerine geçen belgelerin veya ikamet izninin reddine, yer ve zaman açısından sınırlandırılmasına veya şart ve kayıtlar konulması ile sınırdışı edilmeye, ertelemeye ve ertelemenin sınırlandırılmasına ilişkin idari işlem yazılı şekle tabidir.Aynı husus, 3. maddenin 5. fıkrasına göre ikamet kısıtlamaları, 37. maddeye göre verilen talimatlar ve kanun uyarınca yapılan idari işlemlerin iptali için de geçerlidir.
2) Ülkeye girişten önce, pasaport yerine geçen belgenin ve vizenin sınırlandırılmasına veya reddine ilişkin olarak gerekçe göstermeye ve kanuni itiraz yolları hakkında bilgi verilmesine gerek yoktur; sınırda verilen red kararı da yazılı şekle tabi değildir.

Madde 67

İkamete Ilişkin Karar
1) Yabancıların ikameti hakkında F.'Almanya'da bilinen durumlar ve elde edilebilir bilgiler esas alınarak karar verilir. Yabancılar dairesi, 53: maddede belirtilen sınırdışına sürülmeyi engelleyen nedenlerin mevcudiyeti hakkında elindeki mevcut bilgiler ile F.Almanya'da elde edilebilir bilgilere ve münferit bir vakada gerekli görülmesi halinde yurtdışındaki Federal makamlarca elde edilebilecek bilgilere dayanarak karar verir.
2) İkamet izni verilmesini veya süresinin uzatılmasını talep eden bir yabancı aleyhine bir suç veya nizama aykırı bir davranış şüphesi ile tahkikat açılmış olması halinde, tahkikatla ilgili prosedürün sonucu dikkate alınmadan ikamet izni hakkında karar verilebilecek durumlar hariç olmak üzere, ikamet iznine ilişkin karar, prosedürün sonuçlanmasına; mahkumiyet halinde ise, mahkeme kararının kesinleşmesine kadar tehir edilir.

Madde 68

Reşit Olmayanların Fiil Ehliyeti
1) 16. yaşını doldurmuş ve Medeni Kanun hükümlerine göre medeni haklarını kullanmaktan yoksun bulunmayan veya küçük olduğu dikkate alınmaksızın da medeni haklarını kullanma ehliyeti sınırlandırılabilen bir yabancı da bu kanuna göre hukuki muamele ehliyetini haizdir.
2) Küçüğün fiil ehliyetinin sınırlı olması, huduttan geri çevrilmesine ve geri gönderilmesine engel teşkil etmez. Aynı durum, küçüğün kanuni temsilcisinin F.Almanya'da ikamet etmesi veya F.Almanya'daki ikametinin meçhul olması halinde, sınırdışına sürülmenin ihtar edilmesi ve bunun icrası için de geçerlidir.
3) Bu kanunun uygulanmasında bir yabancının reşit olup olmadığı belirlenirken, Medeni Kanun hükümleri esas alınır. Mensubu olduğu ülke mevzuatına göre reşit olan bir yabancının medeni haklarını kullanma ehliyeti ve sair hukuki fiil ehliyeti saklıdır.
4) Henüz 16. yaşını tamamlamamış bir yabancının kanuni temsilciler ve onların yerine küçüğün F.Almanya'daki bakımını üstlenen sair kişiler, küçüğe ikamet izni alınması ve süresinin uzatılması ve pasaportun, pasaport yerine geçen belgenin ve kimlik yerine geçen belgenin verilmesi ve bunların sürelerinin uzatılması için gerekli başvuruyu yapmakla yükümlüdürler.

Madde 69

İkamet İzni Başvurusu
1) 3. maddenin 3. fıkrasının 2. cümlesine istinaden çıkarılacak kanun hükmünde kararname uyarınca, F.Almanya'ya girişten sonra alınabilecek bir ikamet izninin, girişten sonra derhal veya kanun hükmünde kararname ile belirtilen süre içinde talep edilmesi gerekir. F.Almanya'da doğmuş olup, kendisine resen ikamet izni verilmesi mümkün olmayan bir çocuk için başvurunun, doğumundan itibaren altı ay içinde yapılması gerekir.
2) Yabancının, F.Almanyaya girişten sonra ikamet izni verilmesini veya yabancılar dairesinin muvafakatı alınmadan verilmiş olan vizesinin uzatılmasını talep etmesi halinde, ikamet izni alma zorunluluğundan muafiyetin veya vize süresinin son bulmasından itibaren, başvurusu hakkında yabancılar dairesinin karar vermesine kadar, yabancılar dairesinin görev bölgesi ile sınırlı olmak kaydıyla F.Almanya'daki ikameti müsaadeli sayılır.Yabancının
1-Ülkeye izinsiz girmesi,Sınırdışı edilmesi veya bir diğer idari işleme istinaden ülkeyi terk ile yükümlü olması ve henüz çıkıs yapmamış bulunması veya
3-Dilekçenin reddini müteakiben ülkeden çıkmadan önce yeni bir başvuru yapması hallerinde, ikamet izni talebinde bulunması yukarıda ifade edilen sonucu doğurmaz.
3) 1- Yabancılar dairesinin muvafakatı ile verilmiş olan bir vizeyle ülkeye girmiş bulunan veya
2-Yasal olarak altı aydan fazla bir süredir F.Almanya'da ikamet eden bir yabancının, ikamet izni verilmesini veya süresinin uzatılmasını talep etmesi halinde, ikameti, yabancılar dairesinin vereceği karara kadar, müsaadeli sayılır. Yabancının ikameti, 1. fıkrada belirtilen hallerde basvuru süresinin sona ermesine kadar ve dilekçenin verilmesinden itibaren yabancılar dairesinin vereceği karara kadar müsaadeli sayılır. 2. fıkranın 2. cümlesinin 2. ve 3. şıkları da aynı şekilde geçerlidir.

Madde 70
Yabancının Katılma Mükellefiyeti
1) Yabancı, açıkça belli olmaması ve bilinmemesi halinde, çıkarlarını ve kendisi için uygun olan durumları, tetkiki mümkün hal ve şartları belirtmek suretiyle, derhal bildirmek ve şahsi ahvaline ilişkin gerekli kanıtları, sair lüzumlu belgeleri ve müsaadeleri, ayrıca temin edebileceği diğer gerekli belgeleri vakit geçirmeden ibraz etmekle mükelleftir. Yabancılar dairesi, yabancıya bunun için uygun bir süre tanıyabilir. Sürenin bitmesinden sonra, bildirilen durumlar ve sunulan kanıtlar dikkate alınmayabilir.
Yabancının, 1. cümlede belirtilen mükellefiyetlerine dikkati cekilmelidir.Süre verilmesi halinde, sürenin geçirilmesinin doğuracağı sonuçlar hakkında yabancıya hatırlatmada bulunulmalıdır.
2) İtiraz prosedüründe 1. fıkra hükmü tatbik edilir.
3) Sınırdışına sürülme ihtarının kesinlik kazanmasından sonra yabancılar dairesinin sınırdışına sürülme veya sınırdışına sürülmenin tehirine ilişkin olarak alacağı müteakip kararlarda, sınırdışına sürülme ihtarında belirtilen devlete gönderilmeye engel teşkil eden ve ihtarın kesinlik kazanmasından önce ortaya çıkan durumlar dikkate alınmaz; yabancı tarafından öne sürülen, sınırdışına sürülmeye veya ihtarda belirtilen devlete sürülmeye engel teşkil eden durumlar dikkate alınmayabilir. Yabancının, 1. cümlede belirtilen durumları, dava açmak veya İdari Muhakeme Usul Kanunu'na göre geçici hukuki himaye yoluyla öne sürebilmesine ilişkin hükümler saklı kalır.
4) Bu yasaya ve diğer yasalarda yer alan yabancılar hukukuna ilişkin hükümlere göre alınacak tedbirlerin hazırlanması ve uygulanması için gerekli olduğu takdirde, yabancının yetkili makama ve vatandaşı olduğu tahmin edilen ülkenin temsilciliklerine bizzat gitmesi talimatı verilebilir. Yabancı 1. cümle uyarınca hazırlanmış bir talimata yeterli bir sebep olmaksızın riayet etmezse, bu talimat zorla gerçekleştirilebilir. Federal Sınır Koruma Yasasının 40. maddesi, 1. ve 2. fıkraları, 41. maddesi, 42. maddesi 1. fıkrası 1. ve 3. cümleleri buna uygun olarak uygulanır.

Madde 71
İtiraz İmkanının Kısıtlanması
1) Sınırda vize ve pasaport yerine geçen belgenin verilmemesine itiraz edilemez. Yabancıya, yetkili dış temsilcilikler nezdinde başvuruda bulunabileceği hatırlatılır.
2) 8.madde ile 13.maddenin 2.fıkrası 1.cümlesine göre ikamet izninin reddine karşı, yabancının ülkeden ayrılmasından önce yapılacak kanuni itirazlar, sadece, red nedeninin mevcut olmadığına isnat ettirilebilir. 8. Maddenin 1. fıkrasının 1. ve 2. bentleri ile 13. maddenin 2.fıkrasının 1. cümlesindeki hallerde, yabancının ülkeye giriş yaptığı sırada vize almakla yükümlü bulunduğu ve bu vizenin muvafakat gerektirdiği varsayılır.
3) Ertelemenin reddine karşı itiraz edilemez.

Madde 72

İtiraz ve Davanın Etkileri
1) İkamet izninin verilmesi veya süresinin uzatılmasına ilişkin bir talebin reddine karşı yapılan itiraz ve açılan dava, tehir edici bir etki yaratmaz.
2) İtiraz ve dava, tehir edici etkilerine hale gelmemek kaydıyla, sınırdışı etme ve ikametin yasallığını sona erdiren sair bir idari işlemin geçerliliğini etkilemez. İdari işlemin, bir idari karara veya kesinleşmiş bir mahkeme kararıyla kaldırılması halinde ikametin yasallığı kesintiye uğramaz.

Madde 73
Sehayat Şirketlerinin Geri Götürme Yükümlülüğü
1) Hava, deniz veya kara taşıt araçlarıyla ülkeye girmek isteyen bir yabancının sınırdan geri çevrilmesi halinde, sehayat şirketi kendisini derhal ülke dışına götürmekle yükümlüdür.
2) 1. fıkrada belirtilen yükümlülük; gerekli pasaporta veya tabiiyetleri itibariyle gerekli vizeye sahip olmaksızın F.Almanya'ya getirilen ve siyasi takibata uğradıklarını veya 53. maddenin 1. veya 4. fıkralarında belirtilen durumların söz konusu olduğunu ileri sürdükleri için ülkeye girişte sınırdan geri çevrilmeyen yabancılar açısından üç yıllık bir süre için geçerlidir; bu yükümlülük, yabancıya bu kanun uyarınca ikamet izni verilmesi halinde, sona erer.
3) Sehayat şirketi sınır geçiş trafiğini polis marifetiyle kontrol etmekle görevli olan makamların talebi üzerine, yabancıyı, mensubu olduğu devlete veya pasaportunu tanzim eden veya getirildiği devlete geri götürmekle yükümlüdür.

Madde 74
a Havaalanı Şirketlerinin Yükümlülükleri
Bir havaalanı şirketi gerekli pasaporta veya gerekli vizeye sahip olmayan yabancılar için sınır polisinin ülkeye girişleri konusundaki kararlarının icrasına kadar havaalanında uygun barınma imkanlarını sağlamak zorundadır.

Madde 75
Şahsa Mahsus Bilgilerin Toplanması
1) Bu kanunun uygulanmasıyla görevlendirilmiş olan makamlar, bu kanun ve diğer kanunlardaki yabancılar hukukuna ilişkin hükümler uyarınca görevlerinin ifası için gerekli olması halinde, bu kanunun ve diğer kanunlardaki yabancılar hukukuna ilişkin hükümlerin uygulanması amacıyla şahsa mahsus bilgileri toplayabilirler.
2) Bilgilerin toplanması ilgili kişi nezdinde yapılır. Ancak,
1- Bu kanunun veya bir başka yasal düzenlemenin öngörmesi veya zorunlu olarak şart koşması,
2- İlgilinin çıkarlarına uygun düşmesi ve ilgilinin kullanım amacını öğrendiğinde, buna muhtemelen izin verebileceği noktasından hareket edilebilmesi,
3-İlgilinin katkısının yeterli olmaması veya bu katkının olağanüstü bir harcamayı gerektirebilecek olması,
4- İfa edilecek görevin, özelliği itibariyie diğer şahıslar veya kuruluşlar nezdinde bilgi toplanmasını gerektirmesi veya5-İlgilinin verdiği bilgilerin tetkikinin gerekli olması hallerinde, ilgili kişinin katkısı olmaksızın da diğer resmi makamlar, yabancı makamlar ve resmi olmayan kuruluşlar nezdinde bilgi toplanabilir.Bilgiler, ancak ilgilinin, büyük ölçüde korunmaya değer çıkarlarına halel geleceğine dair emarelerin mevcut olmaması halinde, 2. cümlenin 3. veya 4. bentleri uyarınca toplanabilir.
3) Şahsa mahsus bilgilerin, ilgiliden, kendisini bilgi vermekle yükümlü kılan bir yasal düzenlemeye istinaden alınması halinde, bu yasal düzenleme hakkında ilgilinin dikkati çekilir. Şahsa mahsus bilgilerin resmi olmayan bir kuruluştan sağlanması halinde, bu kuruluşa bilgi toplanmasına esas teşkil eden yasal düzenleme hakkında bilgi verilmeli, aksi takdirde bilgi verip vermemekte serbest olduğu hatırlatılmalıdır.


Madde 76
Yabancılar Dairelerine Bilgi Verilmesi
1) Resmi kuruluşlar, yazılı olarak talep edilmesi halinde (75. madde 1. fıkra) bu kanunun uygulanmasıyla görevlendirilmiş olan makamlara, muttali oldukları hususları bildir mek zorundadırlar.
2) Resmi kuruluşlar,
1- Gerekli oturma iznine veya ertelemeye sahip olmayan bir yabancının ikametinden
2- Bir yer kısıtlamasının ihlalinden veya
3- Bir diğer sınırdışı edilme sebebinden haberdar oldukları takdirde, derhal yetkili yabancılar dairesine bilgi vermek zorundadırlar;1. ve 2. bentlerde belirtilen durumlar ile bu kanuna göre cezayı gerektiren diğer fiillerde, 63. maddenin 6. fıkrasında ifade edilen tedbirlerden birinin söz konusu olması halinde, yabancılar dairesi yerine yetkili emniyet makamı haberdar edilebilir; emniyet makamı, durumu derhal yabancılar dairesine bildirir.
3) Federal Hükümetin Yabancılar Sorumlusu, ancak, kendi görevlerinin ifasının tehlikeye düşmemesi kaydıyla, 1. ve 2. fıkralara istinaden bu gruba mensup bir yabancı hakkında bildirimde bulunmakla yükümlüdür. Eyalet hükümetleri; eyalet yabancılar sorumlusunun ve mahalli idarelerin yabancılar sorumlularının, bir eyaletin ve belediyenin sınırları içinde yasal olarak ikamet eden veya ikametinin yasallığını sona erdiren idari tasarrufta bulunulduğu ana kadar orada yasal olarak ikamet etmiş olan bir yabancı hakkında, sadece 1. cümle kapsamında 1. ve 2. fıkralar uyarınca bildirimle yükümlü olduklarını, bir kararname belirleyebilirler.
4) Hapis ve para cezasına yönelik bir işlemi başlatmak ve yürütmekle yetkili olan kuruluşlar, savcılıkta, mahkemede veya nizama aykırı bir fiilin takibi ve cezalandırılması ile yetkili olan idari makamda başlatılan işlem ile bunun sonuçları hakkında ilgili yabancılar dairesine derhal bilgi vermekle yükümlüdürler.1. cümle hükmü, bir yabancı aleyhine suçluların iadesi prosedürünün başlatılması için geçerlidir. 1. cümle hükmü yalnız bin DM'a kadar para cezasını gerektiren nizama aykırı bir fiil nedeniyle yapılan işlem için geçerli değildir.
5) Federal İçişleri Bakanlığı Eyalet Temsilciler Meclisi' nin onaylayacağı kanun hükmünde kararname,
1- Kayıt ve bildirim daireleri,
2- Vatandaşlık daireleri,
3- Pasaport ve kimlik dareleri,
4- Sosyal işler ve gençlik daireleri,
5- Adalet ve emniyet makamları,
6- Çalısma daireleri,
7- Maliye ve gümrük daireleri ile
8- Bağımsız çalışma ruhsatı veren dairelerin yazılıtalebe gerek kalmadan, bu kanun ve diğer kanunlardaki yabancılar hukukuna ilişkin hükümlere istinaden yabancılar dairelerinin görevlerinin ifasında gerekli olmak kaydıyla, yabancıların şahıslarına ait bilgileri, idari tasarrufları, yabancılar hakkında alınan diğer tedbirleri ve sair bilgileri yabancılar dairelerine bildirmekle yükümlü olduklarını belirler. Bu tüzük, verilmesi gereken şahsa mahsus bilgilerin türünü ve kapsamını, tedbirleri ve diğer bilgileri belirler.

Madde 77
Özel Kanuni Kullanım Düzenlemelerinde Bilgi Aktarılması

1) Özel kanuni kullanım düzenlemelerine aykırı olduğu sürece, şahsa mahsus bilgilerin ve sair verilerin 76. maddeye göre verilmesinden imtina edilir.
2) Bir hekim veya Ceza Kanunu'nun 203. maddesinin 1. fıkrasının 1., 2., 4.-6. bentleri ile 3. fıkrasında belirtilen kişiler tarafindan bir resmi kuruma iletilmiş olan şahsa mahsus bilgilerin;
1-Yabancının kamu sağlığını tehlikeye düşürmesi ve tehlikenin ortadan kaldırılması için özel koruyucu önlemlerin alınmasının mümkün olmamas veya yabancının alınan önlemlere riayet etmemesi veya
2- 46. maddenin 4. bendinde belirtilen şartların mevcut olup olmadığının tespiti için bu bilgilere gerek duyulması hallerinde, bu kurumca aktarılması mümkündür.
3) Yabancının, gümrük ve tekel veya dış tiicaret mevzuati dahil olmak üzere vergi hukuku hükümlerini veya ithalat ihracat, transit geçiş yasak ve sınırlamalarını veya anayasaya aykırı propaganda araçlarının ithaline ilişkin yasak ve sınırlamaları ihlal etmesi ve bu fiiller nedeniyle hakkında cezai tahkikat açılmış olması veya en az 1000.- DM tutarında para cezasına çarptırılmış olması hallerinde, Vergi Nizamnamesinin 30. maddesindeki vergi sırları kapsamına giren şahsa mahsus bilgiler aktarılabilir.1. cümlede belirtilen durumlarda, 62. maddenin 2. fıkrası 1. cümlesi uyarınca yurtdışına çıkışın yasaklanmasının gerekmesi halinde, sınır geçiş trafiğini polis marifetiyle kontrol etmekle görevlendirilmiş olan makamlara da, bilgi verilebilir.
4) Bu kanunun uygulanmasıyla görevlendirilmiş olan makamlar ve resmi olmayan diğer kuruluşlar vasıtasıyla yapılan bilgi aktarılmasında 1.-3. fıkraların hükümleri uygulanır,

Madde 78

Kimlik Tespit Tedbirlerinde Usul
1) Federal Güvenlik Dairesi, 41. maddenin 2. ve 3. fıkraları uyarınca temin edilen belgelerin değerlendirilmesinde idari yardımda bulunur.
2) 41. maddenin 2. ve 3. fıkraları uyarınca temin edilmiş olan belgeler, Federal Güvenlik Dairesi tarafindan kimlik tespitine yönelik diğer belgelerden ayrı olarak muhafaza edilir.
3) 41. maddenin 2. ve 3. fikraları uyarınca temin edilmiş olan belgelerin kullanılmasına; kimliğin tespiti veya cezai takibat ve kamu güvenliğı ve düzenine yönelik tehlikelerin emniyet makamlarınca önlenmesi çercevesinde delillerin toplanması amacıyla da, izin verilir. Bu belgeler, gerekli olduğu takdirde ve sürece, bu gibi önlemleri almakla yetkili olan makamlara teslim edilebilir.
4) 41. maddenin 2. ve 3. fıkraları uyarınca elde edilen belgeler;
1- Yabancıya geçerli bir pasaport veya pasaport yerine geçen bir belgenin tanzim edilmiş olması ve kendisine yabancılar dairesi tarafından ikamet izni verilmiş bulunması veya
2- Yabancının, yurtdışına son çıkışından ve son izinsiz giriş yapma teşebbüsünde bulunduğu tarihten itibaren on yıllık bir sürenin geçmiş olması hallerinde,
3- 41.maddenin 3.fıkrasının 2.cümlesi uyarınca yabancının sınırdan geri çevrilmesinden veya geri gönderilmesniden sonra 3 yıl geçmiş isebunları muhafaza etmekte olan makamlar tarafindan imha edilir.Ancak, açılan bir ceza davası veya kamu güvenliğine ve düzenine yönelik bir tehlikeyi önleme çercevesinde bu belgelere ihtiyaç duyulduğu takdirde ve sürece yukarıda belirtilen hüküm geçerli değildir. İmhaya ilişkin olarak bir tutanak düzenlenir.

Madde 79

Yabancılar Dairelerince Bilgi Aktarılması
1) Bu kanunun uygulanmasıyla görevlendirilmiş olan makamlar,
1- Yabancıların, Sosyal Kanunun 3.cildinin 284. maddesinin 1.fıkrasının 1. 1.cümlesine istinaden gerekli çalışma izni olmadan bir işte calışmaları ve istihdam edilmelerine,
2- Sosyal Kanunun 1. cildi'nin 60. maddesinin 1. fıkrasının 2. bendine istinaden Federal Çalışma Kurumu'nun bir hizmet birimine karşı katılma yükümlülüğünün ihlal edilmesine,
3- Sosyal Kanunun 3.cildinin 308. maddesinin 2.fıkrasının 1.cümlesinin 1.-3.bentlerine istinaden belirtilen ihlallere, ilişkin olarak münferit durumda somut emarelerin ortaya çıkması halinde 1.-3. bentlerde ihlallerin takibi ve cezalandırılması ile yetkili olan makamlara bilgi verirler.
2) Bu kanuna karşı yapılan ihlallerin takibi ve cezalandırılmasında, bu kanunun uygulanmasıyla görevlendirilmiş olan makamlar, özellikle Çalışma Daireleri, Gümrük Baş Müdürlükleri ve Sosyal Kanunun 3.cildinin 304.maddesinin 2.fıkrasının 1., 5. ve 6. bentlerine istinaden belirtilen makamlarla hastalık sigortasının taşıyıcıları ile işbirliği içinde çalışırlar.

Madde 80
Şahsa Mahsus Bilgilerin Hafızaya Alınması ve Silinmesi
1) Federal İçişleri Bakanlığı Eyalet Temsilciler Meclisi'nin onaylayacağı tüzükle,
1- Her yabancılar dairesinin, kendi görev bölgesinde ikamet eden veya etmiş olan, daireye başvuran veya giriş ve ikamet bildiriminde bulunan yabancılar hakkında ve ayrıca yabancılar hukukuna istinaden bunların lehinde ve aleyhinde alıınan önlem ve kararlara ilişkin olarak bilgi işlem kaydı tutmasını,
2- Dış temsilciliklerin vermiş oldukları vizelere ilişkin bilgi-işlem kayıtları tutmalarını ve
3- Bu kanunun uygulanmasıyla görevlendirilmiş olan makamların, görevlerinin ifasına ilişkin olarak gerekli sair bilgi-işlem kayıtlarını tutmalarını, öngörebilir.1.cümlenin 1. ve 2. bentleri uyarınca tutulacak kayıtlarda; yabancının tabiiyetine ve adresine, pasaportuna, yabancılar hukukuna göre alınan önlemlere ve Yabancılar Merkezi Kayıt Dairesindeki kayıtlara ve ayrıca yabancının önceki ikamet adreslerine yetkili yabancılar dairesi ile evrakların başka bir yabancılar dairesine intikaline ilişkin bilgiler dahil olmak üzere, şahsa mahsus bilgilere yer verilebilir. Yabancılar dairelerinin diğer ahvali şahsiye bilgilerini bilgisayara kaydetme yetkisi, eyaletlerin ahvali şahsiye bilgilerini korumayla ilgili mevzuatına göre düzenlenir.
2) Sınırdışı edilme ve sınırdışına sürülme ile ilgili belgeler, 8. maddenin 2. fıkrasının 2. cümlesinde belirtilen sürenin dolmasından on yıl sonra imha edilir. Diğer yasa hükümleri gereği artık yabancının aleyhine kullanılamayacak bilgileri ihtiva etmesi halinde, bu belgeler belirtilen süreden önce imha edilir.3) Yabancılar hukukuna ilişkin olarak, alınmakta olan bir karar bakımından önem taşımayan ve ileride alınacak bir karar açısından da önemli olmayabilecek nitelikteki -76. maddenin 1. fıkrası uyarınca yapılan bildirimler derhal imha edilir.

Madde 81
Masraf ve Harçlar
1) Bu kanun ve bu kanunun uygulanmasına ilişkin olarak çıkartılan kanun hükmünde kararnamenin hükümlerine göre yapılan resmi işlemler için masraf tahakkuk ettirilir (harç ve masraflar)
2) Federal Hükümet Eyalet Temsilciler Meclisi'nin onayIayacağı kanun hükmünde kararname ile, harca tabi işlemler ile harç miktarlarını ve özellikle muhtarlık halleri için olmak üzere harçtan muafiyet ve indirimleri, belirler. İşbu kanun aykırı hükümler içermediği takdirde İdari Masraflar Kanunu tatbik edilir.
3) Kanun hükmünde kararname ile belirlenen harçlar, aşağıda belirtilen azami miktarları geçemez:
1- Süreli oturma izni verilmesi için: 150.- DM.
2- Sınırli oturma izni ve istisnai oturma izni verilmesi için:
100.- DM.Süresiz oturma izni ve oturma hakkı verilmesi için:
250.- DM,Oturma izninin, sınırlı oturma izninin ve istisnai oturma izninin sürelerinin uzatılmasi için; bunların verilmesi için belirlenen harçların yarısı tutarında,
5- Vize ve erteleme verilmesi ile pasaport ve kimlik yerine geçen belgenin tanzimi için: 50.- DM,
6- Sair resmi işlemler için: 50.- DM,
7- Reşit olmayan çocuklar yararına yapılan resmi işlemler için; bu işlemler için belirlenen harcın yarısı tutarında.
4) Yurtdışında yapılan resmi işlemler için, paranın alım gücündeki farkları eşitlemek üzere, yukarıda belirtilen harç tutarları artırılabilir. Sınırda verilecek olan bir vize ve pasaport yerine geçen bir belge için en fazla 25.- DM tutarında bir fark alınabilir. Dilekçe sahibinin talebi üzerine mesai saatleri dışında yapılan bir resmi işlem için en fazla 50.- DM tutarında bir fark alınabilir. 'Ülkesinde benzeri resmi işlemler için Alman vatandaşlarından 2. fikrada belirtilen harçlardan daha fazla harç alınan bir yabancı için yapılan resmi işlemlerde zamlı harç alınabilir. Bu zamların tespitinde, 3. fikrada belirtilen azami miktarların üzerine de çıkılabilir.
5) 2. fikra uyarınca çıkarılan kanun hükmünde kararname, harca tabi resmi bir işlemin yapılmasının talebi halinde bir işlem harcının alınmasını öngörerebilir. Bu işlem harcı resmi işlem için alınacak harcın en fazla yarısı tutarında olabilir. Bu harç resmi işlem için alınacak harca ilave edilir. Bu harç, başvurunun geri alınması ve talep edilen resmi işlemin reddedilmesi hallerinde geri ödenmez.
6) 2. fikra , uyarınca çıkarılan kanun hükmünde kararname bir itirazın yapılması halinde, harç alınmasını öngörebilir; bu harç asağıda belirtilen azami miktarları geçemez:
1- Harca tabi resmi bir işlemin yapılmasını içeren bir talebin reddine karşı yapılan itiraz için; bu işlem için öngörülen harcın yarısı tutarında,
2- Sair resmi işlemlere karşı yapılan itirazlar için: 100.-DM.İtirazin olumlu sonuçlanması halinde, alınmış olan itiraz harcı, yapılacak resmi işlem için ödenmesi gereken harca mahsup edilir ve sair hallerde iade edilir.

Madde 82
Masraf Borçlusu; Teminat
1) Yabancı, sınır dışına sürme, geri çevirme veya geri gönderme işlemlerinden doğan masrafları karşılamakla yükümlüdür.
2) 1. fikrada belirfilen masraflardan, yabancının sehayatmasraflarını karşılamak üzere yabancılar dairesi veya dış temsilcilikler nezdinde taahhütte bulunan kişi de yabancı ile birlikte, sorumludur.
73. maddenin 1. ve 2. fikralarında belirtilen hallerde, yabancının geri götürülme masrafları ile sınır kapısına varışından, sınır geçişinde yapılan polis kontrolünün tamamlanmasına kadar doğacak masraflardan, yabancı ile birlikte sehayat şirketi de sorumludur.74. maddenin 1. fıkrasının 2. cümlesi veya 2. fıkrasının 1. cümlesinin 1. bendinde belirtilen emredici hükümleri kendi kusurlu davranışlarıyla ihlal eden bir sehayat şirketi; 73. maddenin 1. fıkrasına istinaden sınırdan geri çevirme ve 73. maddenin 2. fıkrasına istinaden sınırdışına sürme işlemlerinden doğacak diğer masraflardan yabancı ile birlikte sorumludur.
4) Çalışmasına bu kanun veya Sosyal Kanunun 3.cildi uyarınca izin verilmemiş olan bir yabancıyı işçi olarak çalıştıran kişi, sınırdışına sürme veya sınırdan geri gönderme masraflarından sorumludur. 92.a veya 92.b maddelerinde belirtilen durumlara göre cezai gerektiren bir fiili işleyen kişi de aynı şekilde sorumluluk taşır. Diğer masraf borçlusundan tahsil edilememesi halinde, masraflardan tek başına yabancı sorumludur.
5) Masraf borçlusunun bir teminat yatırması talep edilebilir. Yabancının teminat yatırmasını öngören karar; bu kararı veren makam tarafından, teminatın tahsilinin aksi takdirde tehlikeye düşecek olması halinde, önceden bir ödeme emri göndermeksizin ve süre vermeksizin uygulanır. Sehayat masraflarını güvence altına almak üzere, geri çevrilecek, geri gönderilecek, sınırdışı edilecek veya sınırdışına sürülecek olan veya sadece iltica başvurusundan ötürü girişine ve ikametine izin verilen bir yabancıya ait geri dönüş uçak biletlerine vesair biletlere el konulabilir.

Madde 83
Masraf Sorumluluğunun Kapsamı; Zaman Aşımı
1) Sınırdışına sürülme, geri gönderiIme ve geri çevrilme masrafları,
1- Yabancının, F.Almanya içinde ve F.Almanya dışında varacağı yere kadar ortaya çıkan taşıma ve sair sehayat giderlerini;Yabancının sınırdışına sürülmek üzere göz altına alınma ve tercüme giderleri ile iaşe, ibate ve sair bakım giderleri dahil, alınacak tedbirlerin hazirliğı ve uygulanması sırasında ortaya çıkan idari harcamaları veYabancıya resmi refakatin gerekli görülmesi durumunda ortaya çıkan personel giderleri dahil tüm harcamaları ihtiva eder.
2) Sehayat şirketinin, 82 maddenin 3. fikrası 1. cümlesine göre, sorumlu olduğu masraflar;1-1. fıkranın 1. bendinde belirtilen giderleri,2- Sınır geçişinde yapılan polis kontrolünün tamamlanmasına kadar ortaya çıkan idari masraflar ile yabancı için yapılan iaşe, ibate ve sair bakım giderlerini ve3- Taşıyıcı firmanın yabancı için gerekli görülen refakati bizzat üstlenmemesi halinde, 1. fıkranın 3. bendinde belirtilen masrafları ihtiva eder.
3) Masraf borçlusunun, F.Almanya'da ikamet etmediği veya bildirim ve kayıt yükümlülüğünü yerine getirmemesinden ötürü, F.Almanya'daki ikameti tespit edilemediği sürece, 81. ve 82 maddeler uyarınca doğan alacakların zaman aşımı kesintiye uğrar.
4) 1.ve 2.fıkralarda belirtilen giderler 63.maddeye göre yetkili makam tarafından ortaya çıkan gerçek masraflar düzeyinde tespit edilmektedir. Personel masraflarının hesaplanmasında kamu hizmetinde bulunan personel masraflarının hesaplanmasındaki temel prensipler esas alınmaktadır. Alacaklılık durumu vadesinden sonraki 6 yıl sonra zaman aşımına uğrar.

Madde 84
Geçim
Yabancılar dairesi ve dış temsilcilikler nezdinde bir yabancının geçim masraflarını karşılamayı taahhüt eden kişi; yabancının geçimi için konut temini ile hastalık ve bakıma muhtaçlık halinde sağlanan yardımlar da dahil olmak üzere kamu tarafından yapılan tüm harcamaları, bunların yapılması yabancının yasal talep hakkına dayandırılmış olsa dahi, geri ödemek zorundadır. Bir prim ödenmesine bağlı olarak sunulan hizmetlere ilişkin harcamaların geri ödenmesine gerek yoktur.
2) 1. fıkranın 1. cümlesinde belirtilen taahhüt yazılı şekle tabidir. Bu taahhütname, İdari Kararların İcrasına İlişkin Kanun Hükümleri uyarınca işleme konur. Harcamaların geri ödenmesini talep hakkı, bunları kamu adına yapmış olan kamu kurumuna aittir.
3) Dış temsilcilik 1. fıkranın 1. cümlesine istinaden yapılan taahhüt hakkında ilgili yabancılar dairesine derhal bilgi verir.
4) Yabancılar dairesi, yazılı talep üzerine veya 1. fıkraya göre geri ödenmesi gereken kamu yardımlarına ilişkin harcamalardan haberdar olduğu taktirde yazılı talebe gerek kalmadan, geri ödemeyi talep etme hakkı olan resmi kuruluşa derhal, 1.fıkranın 1. cümlesinde belirtilen taahhüt hakkında bilgi verir ve geri ödemenin nasıl ve ne şekilde talep ve takip edileceğine ilişkin tüm gerekli bilgileri de bu kuruma iletir. Alacaklı kurum, kendisine intikal ettirilen bilgileri, sadece yabancı için yapılan kamu harcamalarının geri ödenmesi ve müteakip yardımların reddi amacıyla, kullanabilir.7. BölümVatandaşlığa Kabulün Kolaylaştırılması
Madde 85
Genç Yabancıların Vatandaşlığa Kabullerinin Kolaylaştırılması
16.yaşını doldurduktan sonra ve 23. yaşını bitirmeden önce vatandaşlığa kabul başvurusunda bulunan bir yabancı,
1-Bu güne kadar sahip olduğu vatandaşlıktan çıkması veya vatandaşlığını kaybetmesi,
2- Sekiz yıldan beri F.Almanya'da ikamet etmesi,
3- En az dört senesi genel eğitim kurumlarında olmaküzere F.Almanya'da altı yıl okula devam etmiş olması,
4- Herhangi bir suçtan ötürü hüküm giymemiş olması hallerinde, kaideten vatandaşlığa kabul edilir.
2) Bir yabancı oturma izni veya oturma hakkına sahip olmaması hallerinde vatandaşlığa kabul edilmez. 46.maddenin 1.bendi uyarınca sınırdışına sürülme sebebinin mevcut olması halinde, yabancı vatandaşlığa kabul edilmeyebilir.
Madde 86
Uzun Süredir ikamet Eden Yabancıların Vatandaşlığa Kabullerinin Kolaylaştırılması
1) Mutat ikamet yeri 15 yıldan beri yasal olarak F.Almanya'da olan bir yabancı,
1- Bu güne kadar sahip olduğu vatandaşlıktan çıkması veya vatandalığını kaybetmesi,
2- Herhangi bir suçtan ötürü hüküm giymemiş olması ve
3- Sosyal yardım veya işsizlik yardımı almaksızın kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin geçimini sağlamış bulunması hallerinde kaideten vatandaşlığa kabul edilir;Yabancının, kendisinden kaynaklanmayan bir sebeple, geçimini sosyal yardım veya işsizlik yardımı almaksızın sağlayamaması halinde, 3. bendde belirtilen şarttan sarfı nazar edilir.
2) Yabancının eşi ve reşit olmayan çocukları, henüz 15 yıldan beri yasal olarak F.Almanya'da ikamet etmemiş olmaları halinde de, kendisi ile birlikte 1. fıkra uyarınca vatandaşlığa kabul edilebilirler.
3) 85.maddenin 2.fıkrası aynı şekilde geçerlidir.

Madde 87
Birden Fazla Tabiiyetliliği Kabullenerek Vatandaşlığa Alma
1) Yabancının, sahip olduğu vatandaşlıktan çıkamaması veya ancak çok zor şartlarda çıkabilmesi hallerinde 85.maddenin 1. bendi ile 86. maddenin 1. fıkrasınınbendinde belirtilen şartlardan sarfi nazar edilir. Böyle bir durumun varlığı
1-Yabancının vatandaşı olduğu devletin mevzuatının vatandaşlıktan çıkmayı öngörmüyor olması,
2- Yabancının vatandaşı olduğu devletin, vatandaşlıktan çıkma isteğini sürekli olarak reddetmesi ve yabancının, Vatandaşlığa Alma Dairesine, vatandaşı olduğu devlete resmi yoldan iletilmek üzere vatandaşlıktan çıkmak istediğine ilişkin bir dilekçeyi vermiş olması.
3-Yabancının vatandaşı olduğu devletin, vatandaşlıktan çıkmayı keyfi olarak reddetmesi veya tam ve usulüne uygun olarak yapılan çıkış talebini makul bir süre içinde karara bağlamamış olması,
4- Belirli gruplara mensup kişilerin, özellikle siyasi mültecilerin sahip oldukları vatandaşlıktan çıkmalarının istenmesinin, kendilerinin ağır mağduriyetlerine yol açabilecek olması hallerinde kabul edilir.
2) Yabancının vatandaşı olduğu devletin, vatandaşlıktan çıkmayı askerlik hizmetinin yapılmış olması şartına bağlaması ve yabancının okul eğitiminin büyük bir kısmını Alman okullarında tamamlamış ve F.Almanya'da yaşam şartlarına uyum sağlayarak askerlik çağına gelmiş olması hallerinde 85. maddenin 1. bendi iie 86. maddenin 1. fıkrasının 1. bendinde belirtilen şartlardan sarfi nazar edilebilir.
3)Yabancının sahip olduğu vatandaşlıktan çıkmasının reşit olması şartına bağlı bulunması ve ülkesinin mevzuatına göre henüz reşit olmaması halinde, kendisine vatandaşlığa kabul garantisi verilir.

Madde 88

Suçluluk Halinde Karar
1) 85. Maddenin 4. bendi ile 86. maddenin 1. fıkrasının 2. bendine göre,
1-Gençlik Mahkemeleri Kanunu'na göre verilen eğitim tedbirleri veya islah tedbirleri uygulanmasına ilişkin karar,
2- 180 güne kadar hapis cezasına mütekabil para cezasına mahkumiyetler ve
3- Tecil edilmiş ve tecil süresinin bitiminde kaldırılmış 6 aya kadar hapis cezalarına mahkumiyetler dikkate alınmaz.Yabancının daha ağır bir cezaya çarptırılmış olması halinde, suçun dikkate alınıp alınmayacağına münferit vakaya göre karar verilir
2) Bir yıla kadar gençlik cezası verilmiş ve bu cezanın tecil edilmiş olması halinde yabancı tecil süresinin bitiminde cezasının kaldırılacak olması hali için vatandaşlığa kabul garantisi alır.
3) Vatandaşlığa kabulü için talepte bulunan bir yabancı hakkında bir suç şüphesi ile tahkikat yapıldığı taktirde, talebiyle ilgili karar ceza hukukuna ilişkin prosedürün neticelendirilmesine, mahkumiyet halinde ise verileri kararın kesinleşmesine kadar tehir edilir. Aynı uygulama; Gençlik Mahkemeleri Kanunu'nun 27. maddesine göre bir gençlik cezası verilmesinin tehirinde de geçerlidir.

Madde 89
ikametin Yasallığının Kesintiye Uğraması
1) F.Almanya'daki daimi ikamet, F.Almanya dışında geçen altı aya kadar ikamet süresi nedeniyle kesintiye uğramaz. Yabancının tabiatı icabi geçici bir nedenden ötürü F.Almanya dışında altı aydan daha uzun bir süre ikamet etmiş olması halinde, bu sürenin de bir yıla kadarı vatandaşlığa kabul için gerekli olan ikamet süresine dahil edilir.
2) Yabancının tabiatı icabı geçici olmayan bir nedenden ötürü F.Almanya dışında altı aydan daha uzun bir süre ikamet etmiş olması halinde, F.Almanya'da geçen önceki ikamet süresinin beş yıl kadarı vatandaşlığa kabul için gerekli olan ikamet süresine dahil edilir.
3) Yabancının, ikamet izninin ilk defa verilmesinde veya ikamet izninin süresinin uzatılmasında zamanında talepte bulunmamasından veya geçerli bir pasaporta sahip olmamasından kaynaklanan kesintiler, ikametin yasallığının kesintiye uğraması olarak dikkate alınmaz.

Madde 90

Vatandaşlığa Kabul Harcı
85.-89. maddeler uyarınca vatandaşlığa kabulde alınacak harcın tutarı 100.-DM'dir.Madde 91Genel Hükümlerin GeçerliliğiYer bakımından yetkinin tayini de dahil olmak üzere vatandaşlığa kabul işlemlerinde Vatandaşlık Hukukuna ilişkin hükümler geçerlidir. 68. madde hükmü uygulanmaz.
Yabancılar Sorumlusu

Madde 91a
Görevlinin Makamı
(1) Federal Hükümet, yabancı konuları için bir görevli atayabilir. Makam ünvanı müzekker şekilde de kullanılabilir.
(2) Görevlinin makamı Federal Çalışma ve Sosyal Düzen Bakanlığı nezdinde kurulur. Görevli Federal Alman Meclisi üyesi olabilir.
(3) Görevliye, görevlerinin yerine getirilmesi için gerekli personel ve donanım tahsis edilir. Bunun için gerekli tahmini meblağ Federal Çalışma ve Sosyal Düzen Bakanlığının münferit bütçe planında ayrı bir bölümde gösterilir.
(4) Görevlinin görev süresi, azletme dışında, yeni bir Federal Meclisin toplanmasıyla sona erer.

Madde 91b
Vazifeleri Görevlinin vazifeleri:
1. Daimi olarak Federal Almanya'da ikamet eden yabancı nüfusun entegrasyonunu teşvik etmek ve özellikle Federal Hükümeti, iş piyasası ve sosyo politik yönler açısından da, entegrasyon politikasını geliştirmede desteklemek ve Avrupa çerçevesinde de entegrasyon politikasının daha da geliştirilmesi için önerilerde bulunmak;
2. Yabancılar ve Almanlar arasında ve çeşitli yabancı gruplar arasında mümkün olduğu kadar gerilimsiz bir birarada yaşam koşullarını geliştirmek, karşılıklı anlayışı teşvik etmek ve yabancı düşmanlığına karşı etkide bulunmak;
3. Yabancılara yönelik haksız farklı muamelelere karşı etkide bulunmak;
4. Federal Almanya'da bulunan yabancıların menfaatlerinin uygun şekilde dikkate alınmasına yardımcı olmak;
5. Alman vatandaşlığına geçme konusundaki yasal imkanlar hakkında bilgi vermek;
6. Federal Almanya'da yaşayan Avrupa Birliği mensubu ülke vatandaşlarının serbest dolaşım haklarının korunmasına dikkat etmek ve daha da geliştirilmesi için önerilerde bulunmak;
7. Sürekli olarak Almanya'da yerleşik yabancı nüfusun entegrasyonu amacıyla eyaletler ve yerel kurumlar ile toplumsal gruplar nezdinde girişimler önermek ve desteklemek;
8. Federal Almanya'ya ve Avrupa Birliği'ne göçü ve diğer ülkelerde göç hareketinin gelişimini gözlemlemek;
9. 1-8 nolu bentlerde belirtilen vazifelerde, yerel idarelerin, eyaletlerin, diğer Avrupa Birliği ülkelerinin ve Avrupa Birliği'nin benzer vazifelere sahip makamlarıyla işbirliği yapmak;
10. 1-9 nolu bentlerde belirtilen görevler konusunda kamuoyunu bilgilendirmek.

Madde 91c
Yetkileri
1) Görevli, Federal Hükümetin veya münferit federal bakanlıkların hukuki tasarılarına ve görevlinin görev alanını ilgilendiren sair konulara mümkün olduğu kadar erken dahil edilir. Görevli Federal Hükümete önerilerde bulunabilir ve görüş iletebilir. Federal bakanlıklar görevliyi görevinin ifası sırasında desteklerler.
2) Görevli Federal Alman Meclisine en az iki yılda bir Almanya'daki yabancıların durumu hakkında bir rapor verir.(
3) Federal Hükümetin resmi makamlarının madde 91b, 1. fıkrası 3 nolu bendi anlamında ihlallerde bulundukları veya sair bir şekilde yabancıların yasal haklarını korumadıkları yolunda görevlinin elinde yeterli ipuçları mevcutsa, mütalaa talep edebilir. Bu mütalaaya kendi değerlendirmesini ekleyerek resmi makama ve onun amiri makama iletebilir. Federal Hükümetin resmi makamları, bilgi vermekle ve soruları cevaplandırmakla yükümlüdür. Resmi makamlar ahvali şahsiye bilgilerini ancak, ilgilinin bizzat kendisi konuyla ilgili olarak resmi makam nezdinde girişimde bulunması ricasıyla görevliye başvurduysa veya yabancının mutabakatı başka şekilde ispatlanmışsa iletirler.

Madde 92

Cezai Hükümler1)
1- 3. maddenin 1. fıkrasının
1. cümlesini ihlal ederek ikamet izni almadan F.Almanya'da ikamet eden ve 55. maddenin 1. fikrasına göre ertelemesi bulunmayan,
2- 39. maddenin 1. fıkrası ile bağlantılı olarak 4. maddenin 1. fıkrasını ihlalen, pasaportu ve kimlik yerine geçen belgesi olmadan F.Almanya'da ikamet eden,
3- 14. maddenin 2. fıkrasının 2. cümlesine veya 56. maddenin 3. fıkrasının 3. cümlesine göre, her biri 44. maddenin 6. fıkrası ile de bağlantılı olarak konulan icrası kabil bir kayıtı veya 62. maddenin 2. fıkrasına istinaden alınan icrası kabil bir kararı ihlal eden,
4- 37. maddeye istinaden alınan icrası kabil bir kararı ihlal eden
5- 41. maddenin 4. fıkrasını ihlalen kimlik tespitine ilişkin bir tedbire rıza göstermeyen,
6- 58. maddenin 1. fıkrasını ihlalen F.Almanya'ya izinsiz giren,
7-Varlığı, amacı veya faaliyeti, yasaklanmasını önlemek amacıyla, resmi makamlardan gizlenen ve çoğunluğu yabancılardan oluşan F.Almanya'daki bir birliğe veya bir gruba mensup olan bir kimse bir yıla kadar hapis veya para cezasına mahkum edilir.
2)1-Bir yabancının, 8.maddenin 2.fıkrasının 1. cümlesini ihlal edereka) Federal Almanya'ya geldiklerinde veyab) Federal Almanya'da bulunduklarındafiilleri yapmasını teşvik eden veya ona bu hususta yardımcı olan ve
2- Kendisine veya bir başkasına ikamet izni veya erteleme alabilmek için doğru olmayan veya tam olmayan beyanlarda bulunan veya bunlardan yararlanan veya bu şekilde temin edilmiş olan bir belgeyi hukuki işlemlerde yanıltmak amacıyla bilerek kullanan bir kimse üç yıla kadar hapis veya para cezasına mahkum edilir2a) 1. fıkranın 6 nolu bendinde ve 2. fıkranın 1 nolu bendi a harfinde belirtilen durumlarda teşebbüs cezalandırılır.
3) 2. fıkranın 2. bendinde belirtilen bir suçla ilgili eşyalara el konulabilir.4) Mültecilerin Hukuki Statülerine İlişkin Anlaşma'nın 31. maddesinin 1.fıkrası hükmü saklıdır.

Madde 92 a
Yabancıların Kaçak Olarak Ülkeye Sokulmaları
1) 92.maddenin 1.fıkrasının 1., 2.veya 6.bMadde 92 a Yabancıların Kaçak Olarak Ülkeye Sokulmaları1) 92.maddenin 1.fıkrasının 1., 2.veya 6.bendinde veya 2.fıkrasında belirtilen durumlara göre bir başkasını suç işlemeye teşvik eden veya ona yardım eden ve1. bunun karşılığında para alan veya onun sözünü alan 2. bunu mükerrer olarak yapan veya birkaç yabancının lehine hareket eden bir kimse beş yıla kadar hapis veya para cezasına mahkum edilir.
2) 1.fıkrada belirtilen hallerde 1. ticari olarak veya2. bir çetenin üyesi olarak bu tür suçları sürekli işleyenbir kimse 6 ay ile 10 yıl arası hapis cezasına çarptırılır.
3. Suça teşebbüs cezayı gerektiren bir haldir.
4) Yabancıların, 19 Haziran 1990 tarihli Şengen Anlaşmasına üye olan devletlerden birisinin Avrupa'daki egemenlik alanına gelişlerini ve ikamet etmelerini düzenleyen kanun hükümlerine aykırı davranan kimselere karşı1. 92.maddenin 1.fıkrasının 1. veya 6 bendi veya 2.fıkrasının 1.bendinde belirtilen durumlara uygunsa ve2. Suçlunun Avrupa Birliği'ne üye devletlerden birisinin veya Avrupa Ekonomi Alanı Anlaşmasına üye başka bir devletin vatandaşlığını almamış olan bir yabancıya yardım ettiğinde 1.fıkranın 1.bendi , 2.fıkranın 1.bendi ve 3.fıkra uygulanır.
5) 2.fıkranın 1.bendindeki ve bağlantılı olarak 4.fıkradaki durumlarda Ceza Kanunu'nun 73 b maddesi uygulanır. 2.fıkranın 2. bendindeki durumlarda Ceza Kanunu'nun 43 a ve 73 d maddeleri uygulanır.

Madde 92 b
Yabancıların Ticari Amaçla Ve Çeteler Tarafından Kaçak Olarak Ülkeye Sokulmaları
1) 92 a maddesinin 1.fıkrasına ve bağlantılı olarak 4.fıkrasında belirtilen durumlara göre, bu tür suçları sürekli olarak işleyen bir çetenin üyesi olarak bu işleri ticari amaçla yapan bir kimse 1 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilir.
2) Daha hafif suçlarda hapis cezası 6 aydan 5 yıla kadardır.3) Ceza Kanunu'nun 43a ve 73 d maddeleri uygulanır

Madde 93
Para Cezasına İlişkin Hükümler
1) 92. maddenin 1. fıkrasının 92. maddenin 1. fıkrası 1-4 nolu bentleri veya 2.fıkranın 1.bendinin b şıkkında belirtilen hallerde kusurlu davranan, nizama aykırı hareket etmiş olur.
2) 1- 40. maddenin 1. fıkrasını ihlalen bu fıkrada belirtilen bir belgeyi ibraz etmeyen, vermeyen veya bırakmayan veya2- 59. maddenin 1. fıkrasını ihlalen sınır geçiş trafiğinde polis kontrolünden kaçan bir kimse nizama aykırı hareket etmiş olur.
3) Kasdi veya kusurlu olarak,
1- 44. maddenin 6. fıkrasıyla bağlantılı olarak, 3. maddenin 5. fıkrası, 14. maddenin 2. fıkrası 1. cümlesi, 3. fıkrası veya 56. maddenin 3. fıkrası 2. cümlesine göre uygulanabilir bir şarta veya 12. maddenin 1. fıkrası 2. cümlesi veya 56. maddenin 3. fıkrası 1. cümlesine göre mekan bakımından konulan bir sınırlamaya veya 69. maddenin 2. fıkrası 1. cümlesine göre mekan bakımından konulan bir sınırlamaya aykırı hareket ederse,1-3. maddenin 5. fıkrasına, 14. maddenin 2. fıkrasının 1. cümlesi ile 3. fıkrası veya 56. maddenin 3. fıkrasının 2. cümlesine göre, her biri 44. maddenin 6. fıkrası ile de bağlantılı olarak, icrası kabil bir kayıtı ihlal eden,
2- 74. maddenin 1. fıkrasının 2. cümlesine veya 2.fıkrasının 1. cümlesinin 1. bendine göre alınmış olan icrası kabil bir kararı ihlal eden,
3- Belli bir fiil için bu maddede belirtilen para cezasına ilişkin hükme atıfta bulunması halinde, 38. maddede veya 40. maddenin 2. fıkrasında öngörülen bu kanun hükmünde kararnameyi ihlal eden,
4- 59. maddenin 1. fıkrasını ihlalen, izin verilen bir sınır kapısı dışındaki bir yerden veya tespit edilen geçiş saatleri haricinde giriş veya çıkış yapan veya geçerli bir pasaportu veya pasaport yerine geçen bir belgeyi yanında bulundurmayan veya5- 68. maddenin 4. fıkrasını ihlalen bu fıkrada belirtilen başvurulardan birini yapmayan bir kişi nizama aykırı hareket etmiş olur.
4) 2.fıkranın 2. bendi ve 3. fıkranın 4. bendinde belirtilen durumlarda nizama aykırı harekete teşebbüs cezalandırılabilir.
5) Nizama aykırı hareket; 1. fıkra ile 2. fıkranın 1. bendi ve 3. fıkranın 4. bendinde belirtilen hallerde 5.000.-DM'a; 2.fıkranın 2. bendinde belirtilen hallerde 10.000.-DM'a; 3. fıkranın 1., 3. ve 5. bentlerinde belirtilenhallerde 1.000.-DM'a ve 3. fıkranın 2. bendinde belirtilen hallerde 20.000.-DM'a kadar para cezası ile cezalandırılabilir.6) Mültecilerin Hukuki Statülerine İlişkin Anlaşma'nın 31. maddesinin 1. fıkrası hükmü saklıdır

Madde 94

İkamete İlişkin Mevcut Hakların Geçerliliklerinin Devamı
1) Bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce verilmiş olan bir oturma hakkı,
1- Yabancıya Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) İkamet Yasasi'na istinaden serbest dolaşım hakkı tanınması halinde, Avrupa Toplululuğu (AT)-Süresiz Oturma izni,
2- Sair bir yabancıya verilmiş olması halinde, bu kanuna istinaden Oturma Hakkı olarak geçerliliğini sürdürür.
2) Bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce verilmiş olan bir süresiz oturma izni
1- 1. fıkranın 1. bendinde belirtilen şartların mevcudiyeti halinde, AT-Süresiz Oturma İzni,
2- Sair bir yabancıya verilmiş olması halinde, bu kanuna istinaden süresiz oturma izni olarak geçerliliğini sürdürür.
3) Bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce verilmiş olan bir süreli oturma izni
1- 1. fıkranın 1. bendinde belirtilen şartların mevcudiyeti halinde, AT-Oturma İzni,
2- Tabiatı icabi sadece geçici bir ikameti gerektiren bir amaç için yabancıya veya böyle bir yabancının ailelerine verilmiş olması halinde sınırlı oturma izni,
3-İnsani veya siyasi nedenlerden veya sınırdışına sürülmeye engel teşkil eden bir durumdan ötürü bir yabancıya veya böyle bir yabancının aile fertlerine veya İltica Muhakemeleri Usul Kanunu'na göre ikametine müsaade edilen veya erteleme hamili olan bir yabancının aile fertlerine verilmiş olması halinde, istisnai oturma izni,
4- Sair bir yabancıya verilmiş olması halinde, bu kanuna istinaden süreli oturma izni olarak geçerliliğini sürdürür.
4) Bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce verilmiş olan vize şeklindeki oturma izni, bu kanuna göre vize olarak geçerliliğini sürdürür.

Madde 95

Yabancılar Hukukuna İlişkin Sair Tedbirlerin Geçerliliklerinin Devamı
1. Bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce alınmış olan yabancılar hukukuna ilişkin sair tedbirler, özellikle süre ve yer kısıtlamaları, şartlar ve kayıtlar, siyasi faaliyet yasakları ve kısıtlamaları, hukuki neticeleri ve etkilerinin süre bakımından sınırlandırılması da dahil olmak üzere sınırdışı edilme işlemleri, sınırdışına sürülme ihtarları ve sınırdışına sürülme işlemleri, ayrıca erteleme ve himaye edici diğer tedbirler geçerliliklerini sürdürürler.
2) Oturma hakkına konulan kayıtlar başvuru halinde kaldırılır. Bu işlem harçtan muaftır.

Madde 96
Genç Yabancıların Hukuki Statülerinin Korunması
1) Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 16.yaşını henüz doldurmamış olan ve F.Almanya'da yasal olarak ikamet eden yabancılara, başvuruları üzerine bu kanun hükümleri uyarınca ikamet izni verilir. İkamet izni verilmesi için gerekli şartların bu kanuna göre mevcut olmaması halinde dahi,ikamet izni, 7. maddenin 2. fıkrası ve 8. maddenin 1. fıkrasından farklı olarak verilebilir.
2) İkamet izni verilmesine ilişkin bavurunun, bu kanunun yürürlüğe girişinden itibaren 1 yıl içinde yapılması gerekir. Bu kanun yürürlüğe girmesinden önce tanınmış olan ikamet izni alma zorunluluğundan muafiyet yabancının bir idari tasarrufa istinaden terk ile yükümlü olması haricinde, başvuru süresinin dolmasına ve başvurudan sonra yabancılar dairesinin kararına kadar geçerliliğini sürdürür.
3) Bir hakkın kazanılmasında veya kullanılmasında veya bir imtiyazın tanınmasında ikamet iznine sahip olunan sürelerin esas alınması halinde, 16. yaşın doldurulmasından önce F.Almanya'ya gelmiş olan yabancılar için bu kanunun yürürlük tarihinden önceki yasal ikamet ve 2. fıkranın 2. cümlesinde belirtilen yasal ikamet, ikamet iznine sahip olunan süreler olarak dikkate alınır. Bu hüküm, aynı zamanda, bu kanunun yürürlüğe girmesinden sonra bir tüzük veya başka bir yasal düzenleme uyarınca yaşlarından ötürü ikamet izni alma zorunluluğundan muaf olan yabancılar için de geçerlidir.
4) 16 yaşından küçük ve 15 Ocak 1997 tarihinden önce ikamet izni yükümlülüğünden muaf olup, yasal olarak Federal Almanya'da ikamet eden, Bosna ve Hersek, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti, Hırvatistan, Fas, Makedonya, Slovenya, Türkiye ve Tunus vatandaşlarına, 17. maddenin 1. fıkrası esas alınarak, 17. maddenin 2. fıkrası 2 ve 3 nolu bentleri ile 8. maddenin 1. fıkrası 1 ve 2 nolu bentlerinden farklı olarak bir ikamet izni verilir.

Madde 97
İkametin Yasallığının Kesintiye Uğramasıİkametin yasallığında bir yıla kadar olan kesintiler dikkate alınmayabilir.

Madde 98
Oturma İzni Hamili Olanlar Için Geçici Düzenleme
1) 7. maddenin 2. fıkrasının 1. ve 2. bentleri; bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte gelişma izni ve süreli oturma izni bulunan yabancılara, yabancının işsizlik parası veya işsizlik yardımı talep hakkı olduğu sürece, ek sosyal yardım alması dikkate alınmaksızın da oturma izninin süreli olarak uzatılabileceği esas alınmak suretiyle, tatbik edilir.
2) Kendisine bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce oturma izni verilen ve oturma izni bu kanuna göre de geçerli olan bir yabancının eşine, 18. maddenin 1. fıkrasının 3. bendinden farklı olarak 17. madde ve 18. maddenin 5. fıkrası uyarınca oturma izni verilir.
3) Yabancının, bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce oturma izninin uzatılması için başvuruda bulunmuş olması ve uzatma işleminin bu kanunun yürürlüğe girmesinden sonra yapılması halinde, 1. ve 2. fıkra hükümleri uygulanır.

Madde 99

İstisnal Oturma İzni Hamili Olanlar İçin Geçici Düzenleme
1) 94. maddenin 3. fıkrasının 3. bendinde belirtilen hallerde istisnai oturma izni, 34. maddenin 2. fıkrasından farklı olarak, uzatılabilir. 35. maddenin uygulanmasında, bu kanunun yürürlük tarihinden önceki oturtna iznine sahip olunan süre, istisnai oturma izni sahibi olmak için gereken süreye dahil edilir. 3 Ekim 1990 tarihinden önce yasal olarak Birleşme Anlaşmasının 3. maddesinde belirtilen alanda ikamet etmiş olan yabancılarda, oturma yetkisi (Aufenthaltsbefugnis) verilmesinden önce meşru ikamet süresinin yarısı, 35. maddenin 1. fıkrası 1. cümlesinde öngörülen süreye mahsup edilir.2) 1. fıkranın uygulanması için en yüksek eyalet makamı tarafindan 32. madde uyarınca alınacak bir karar, Federal İçişleri Bakanlığı'nın mutabakatini gerektirmez.

Madde 100

Daha Önce Iltica Talebinde Bulunanlar İçin Geçici Düzenleme
1) Bir yabancıya
1- İltica işleminin kendisine iltica hakkı tanınmaması sureti ile kesin olarak neticelenmesi,
2- İlgili eyaletin bir idari yönetmeliğine veya geldiği ülkedeki ortam nedeniyle hukuki ve insani sebeplerden ötürü münferit bir vakada verilen karara istinaden sınırdışına sürülmemiş olması veya
3- Kendisinden kaynaklanmayan sair bir terk ve sürülme engelinden ötürü ikametine son verilememesi hallerinde, İltica Muhakemeleri Usul Kanunu uyarınca verilen bir ikamet müsaadesine veya ertelemeye istinaden bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte F.Almanyada en az sekiz yıldan beri ikamet etmiş olması kaydıyla, istisnai oturma izni verilebilir; iltica başvurusundan önceki ikamet süreleri dikkate alınmaz. 30. maddenin 5. fıkrasının 2. cümlesi hükmü tatbik edilmez.
2) 1. fıkra uyarınca istisnai oturma izni verilen bir yabancının eşine ve bekar çocuklarına, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, İltica Muhakemeleri Usul Kanunu uyarınca verilen bir ikamet müsaadesine veya ertelemeye istinaden F.Almanya'da ikamet etmeleri kaydıyla, istisnai oturma izni verilir.
3) 1. ve 2. fıkralar, sınırdışı edilen veya kasten işlediği bir suçtan ötürü 6 aydan fazla kesinleşmiş hapis cezasına veya 180 günden fazla hapis cezasına mütekabil para cezasına çarptırılmış olan yabancılara uygulanmaz.4) 1. ve 2. fıkraların uygulanmasına ilişkin olarak, en yüksek eyalet makamının 32. maddeye istinaden alacağı bir karar, Federal İçişleri Bakanlığı'nın mutabakatını gerektirmez.

Madde 101
Askerlik Hizmeti Yapanlar İçin İstisnai Düzenleme
1) Mutat ikamet yeri yasal olarak F.Almanya'da bulunan ve bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte yasal askerlik hizmetini yerine getirmek üzere F.Almanya'da değil de kendi ülkesinde bulunan yabancıya,
1- Çalışacağı bir işyerinin hazır olması veya
2- Mutat ikamet yeri yasal olarak F.Almanya'dabulunan eşinin, reşit olmayan bekar çocuğunun, ana ve babasının veya bunlardan birinin yanına geri dönmek istemesi hallerinde, 16. madde hükmü saklı kalmak kaydıyla ve 10. maddeden farklı olarak F.Almanya'ya geri dönebilmesi için kaideten oturma izni verilir.
2) Oturma izni, sadece, yabancının terhisini müteakiben üç ay içinde başvuruda bulunması ve ikamet izninin münhasıran geçerlilik süresinin dolması veya ikamet izninin F.Almanya dışında geçirilen ikamet süresinden ötürü sona ermesi veya sona ermiş olması hallerinde verilir.

Madde 102
Tüzükler ve Harçlara İlişkin Geçici Düzenleme
1) Son olarak 3 Mayıs 1989 tarihli Tüzükle (RG 1. S. 881) değiştirilen, Yabancılar Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin 29 Haziran 1976 tarihli Tüzük (RG 1. S. 1717) metninde yer alan "Oturma !zni" tabirinin yerini her defasında "İkamet İzni" tabiri alır.
2) Yabancılar Kanunu'na ilişkin 20 Aralık 1977 tarihli Harçlar Tüzüğü (RG 1.S.2840), 2. maddesinin 2. fıkrası ile 3. ve 4. maddeleri hariç tutulmak üzere, yürürlükten kalkar. 81. maddenin 2. fıkrasına istinaden çıkartılacak harçlar yönetmeliğinin yürürlüğe girmesine kadar, 81. maddenin 3. fıkrasının 1.-5. bentlerinde belirtilen idari işlemler için bu maddede yer alan azami harç miktarlarının yarısı kadar, reşit olmayanlar için yapılan resmi işlemlerde ise bunun dörtte biri nispetinde harç alınır.

Madde 103
Temel Hakların Kısıtlanması
1) Vücut bütünlüğünün dokunulmazlığına ilişkin temel haklar (Anayasa: 2. madde, 2. fıkra, 1. cümle) ve kişi özgürlüğüne (Anayasa: 2. madde 2. fikra, 2. cümle) ilişkin temel haklar, bu kanun uyarınca kısıtlanır.2) Hürriyetin kısıtlanması işlemi, son olarak 16 Mart 1976 tarihli Kanunun (RG 1. S. 581) 185. maddesi ile değiştirilen ve Resmi Gazete'nin III.Bölüm 316-1 numarasında tashihli olarak yayınlanan Hürriyet Kısıtlamalarında Mahkeme işlemlerine İlişkin Kanun hükümlerine göre yapılır.

Madde 104
Genel İdari YönetmellklerFederal İçişleri Bakanlığı, Eyalet Temsilciler Meclisinin onayı ile bu kanuna ve bu kanuna istinaden çıkartılan tüzüklere ilişkin olarak yönetmelikler yayınlar.

Madde 105
Şehir Eyaletleri İçin Özel HükümBerlin, Bremen ve Hamburg senatoları bu kanunun, makamların yetkilerine ilişkin hükümlerini, eyaletlerin özel idari yapısına uyarlamakla yetkili kılınmıştır.

Madde 106
Berlin Özel HükmüBu kanun, 3. İrtibatlandırma Kanunu'nu
n 13. maddesinin 1. fıkrası uyarınca Berlin Eyaleti için de geçerlidir. Bu kanuna istinaden çıkartılan tüzükler, 3. İrtibatlandırma Kanunu'nun 14. maddesine göre Berlin Eyaleti için de geçerlidir.


Kaynak : Türkiye Cumhuriyet Berlin Büyük Elciligi









Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)